HZZO na listu osnovnih lijekova stavio i one za cističnu fibrozu

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u četvrtak je na Osnovnu listu lijekova uvrstilo lijekove Orkambi, Kaftrio i Kalydeco za liječenje cistične fibroze kod bolesnika kojima je potvrđena bolest i određene genske mutacije.

Odluka je donesena nakon niza apela Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze koji su tražili uvrštavanje Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu, ističući da će ti novi lijekovi omogućiti mirniji život za 150 oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj.

Novi lijekovi bit će stavljeni na listu 15. listopada, priopćeno je iz HZZO-a.

HZZO nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije

Na sjednici Upravnog vijeća je donesena i odluka da će  HZZO i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije, u cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu.

Stoga je donesena odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije kojima će se financirati rad pod nadzorom u 2021. godini, te su u prijedlog Liste prvenstva uvrštena 292 kandidata.

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika – doktora medicine i magistara farmacije za koje će se financirati pripravnički staž na temelju javnoga natječaja iz 2021.  te su u sustav financiranja pripravničkog staža uvrštena ukupno 32 kandidata, 28 doktora medicine i četiri magistra farmacije.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a, navodi se u priopćenju.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...