Infektolog Tešović: Prošli tjedan otkrili smo jedan slučaj gripe…

U početku se činilo da je intenzitet kliničke slike kod zaraženih deltom pa i kod djece intenzivnije, ali je korigirana izjava i izgleda da nema težih slika među djecom, ali je zaraza učestalija i imaju veći broj hospitaliziranih u odnosu na prethodne valove.

Izjavio je to infektolog Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević na gostovanju u Dnevniku Nove TV. Dodao je kako su nove spoznaje pokazale kako su djeca kraće zaražena i virus teže prelazi na njih. Pojasnio je i pojam post-COVID bolesti.

– Post-COVID je po meni neprecizan. To su nespecifične smetnje poput umora, bolova u mišićima i to je kod djece relativno rjeđe nego kod odraslih, a i kod djece je manji broj simptomatskih slučajeva u odnosu na odrasle – rekao je infektolog.

Više ga zabrinjava multisistemni inflamatorni sindrom kojeg ta bolest može izazvati.

– To je vrlo teška komplikacija i po život opasna, kod djece bitno češće. U Hrvatskoj je takvih 86 slučajeva. Neskromno mislimo da smo prikupili sve podatke o svim bolesnicima. To nije mala brojka. Nažalost je i jedno dijete od toga preminulo – iznio je liječnik podatke. Iz tog razloga pozvao je sve da se cijepe.

– Ne izazivaju ozbiljne posljedice. Treba reći da je ogromna većina nuspojava blaga i brzoprolazna. Cjepivo značajno smanjuje šansu da umrete – a to je najvažnije, budete hospitalizirani ili završite na respiratoru. Cjepivo ne može štetiti nikome. Djeca možda imaju manji osobni benefit nego odrasli i cijepljenjem djece možda dodatno štitite druge – rekao je infektolog. 

Tijekom razgovora s novinarkom dotaknuo se i gripe koja Hrvatima nasreću zasad nije stvarala probleme.

– Mogu iznijeti podatak koji nisam stigao provjeriti, ali čini se da smo prošli tjedan imali jedan slučaj gripe koji je slučajno otkriven. Radi se o odrasloj osobi. Kod kolega u Splitu sam čuo da su imali dva ili tri bolesnika. Prošle zime nismo imali nijedan slučaj gripe. To je samo dokaz da se uobičajeni sezonalitet respiratornih infekcija potpuno poremetio – rekao je Tešović. To ne bi trebalo izazvati probleme u proizvodnji cjepiva za gripu za sljedeću sezonu jer im je poznato koji je soj trenutno dominantan.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...