Iranski pregovarač: ‘Neki ustraju u prebacivanju krivnje, umjesto prave diplomacije’

Iran je u utorak optužio da zapadne strane u nuklearnom sporazumu iz 2015.  “ustraju u igri okrivljavanja”, prenosi Reuters.

– Neki glumci ustraju u svojoj navici okrivljavanja, umjesto prave diplomacije. Rano smo predložili svoje ideje i radili konstruktivno i fleksibilno kako bismo smanjili praznine. Diplomacija je dvosmjerna ulica. Ako postoji stvarna volja da se popravi nedjelo, put za brz, dobar dogovor bit će popločan – napisao je glavni iranski pregovarač Ali Bagheri Kani na Twitteru.

U ponedjeljak su britanski, francuski i njemački diplomati rekli kako velike sile i Iran tek trebaju krenuti s pregovorima o spašavanju nuklearnog sporazuma, koji će vrlo brzo postati “prazna ljuska” bez napretka.

Podsjećamo, Iran je 2015. dogovorio dugoročni sporazum o svom nuklearnom programu sa grupom svjetskih sila poznatih kao P5+1 – SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom i Njemačkom. Sporazum je došao nakon godina napetosti oko navodnih napora Irana da razvije nuklearno oružje. Iran je inzistirao da je njegov nuklearni program u potpunosti miran, ali međunarodna zajednica u to nije vjerovala. Prema sporazumu, Iran je pristao ograničiti svoje osjetljive nuklearne aktivnosti i dopustiti međunarodne inspektore u zamjenu za ukidanje štetnih gospodarskih sankcija.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...