Italija pojačava nadzor cijena na benzinskim crpkama

Talijanska vlada odlučila je pojačati mjere nadzora cijena na benzinskim postajama kako bi zaustavila poskupljenje goriva, a apelira i na tješnju suradnju različitih tijela državne uprave kako bi se suzbile špekulacije.

Nakon gotovo 10-postotnog skoka cijene litre goriva u prvom tjednu siječnja u odnosu na prethodni tjedan, operatori će od sada morati na dnevnoj bazi izvještavati o cijenama goriva na svojim postajama, odlučilo je vijeće ministara, prema vladinom priopćenju.

U tjednu od 1. do 8. siječnja prosječna cijena goriva na postajama u Italiji iznosila je 1,81 euro po litri (13,64 kune), prema vladinim podacima, što je povećanje od gotovo 17 centi u odnosu na prethodni tjedan.

Na temelju pribavljenih dnevnih podataka, ministarstvo poduzetništva izračunat će prosječnu cijenu po litri goriva, koju će operatori postaje morati istaknuti zajedno s prodajnom cijenom.

Do kraja 2022. vlada je subvencionirala svaku litru goriva, što je stabiliziralo cijene kroz dulje vremensko razdoblje. Subvencije su sada ukinute i vlada ne želi obnoviti mjeru koju je uveo bivši premijer Mario Draghi.

Umjesto toga, vlada je odlučila zaigrati na kartu transparentnosti i, kako kažu promatrači, planira novim mjerama spriječiti špekulacije koje su podigle cijene.

Operatori koji budu opetovano kršili obvezu isticanja cijena suočit će se s obustavom poslovanja na sedam do 90 dana, navodi se u vladinoj odluci.

Premijerka Giorgia Meloni i njezini ministri također pozivaju na tješnju suradnju različitih tijela državne uprave.

Guardia di Finanza, koja je odgovorna za gospodarski kriminal, trebala bi surađivati ​​s agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja i tijelom za nadzor kretanja cijena kako bi se “suzbilo špekulativno ponašanje”, izjavila je Meloni.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...