Iva Hraste Sočo preuzima HNK, Tomašević se ne slaže, on bi najradnije ponovio natječaj

Odlukom ministrice kulture i medija, umjesto Dubravke Vrgoč, HNK će po novome voditi Iva Hraste Sočo, operna umjetnica i posebna ministričina savjetnica.

To je odlučeno u srijedu, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Natječaj za imenovanje intendanta HNK u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. te su zaprimljene prijave troje kandidata: Ive Hraste-Sočo, dosadašnje intendantice Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

HDZ-ova kandidatkinja

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022.-2026., koje su dostavile Dubravka Vrgoč i Iva Hraste-Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje, stoji u priopćenju ministarstva. Hraste-Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK. Također, bila je HDZ – ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima, uz Davora Filipovića. Ministrica Obuljen Koržinek jedina ministrica kulture s kojom se surađivala.

Obećanje za Filipovića?

Od 2015. bila je šefica Kabineta ministra, a uskoro je ministar kulture postao Zlatko Hasanbegović. Njezin izbor pak, ne podržava gradonačelnik Tomašević.

– Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenog ministrici Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj, a kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja. Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi Republike Hrvatske te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela – napisali su iz Grada Zagreba.

Još prije nego je natječaj raspisan, po kuloarima se pričalo kako će Hraste-Sočo biti nova intendantica, te da joj je to obećao Andrej Plenković jer je pristala biti kandidatkinja za zamjenicu Davora Filipovića kojeg je šef HDZ-a gurnuo u utrku za gradonačelnika Zagreba.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...