Ivan-Pavao Boras: ‘Nećemo trošiti javni novac na mobitele i torbe već na potrebne projekte’

Malo studenata zna tko su članovi predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, no teško da je nekome promaknuo skandal Mihovila Miokovića, bivšeg predsjednika tog tijela koje zastupa interese studenata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Mladi član HDZ-a koji je 700.000 kuna javnog novca potrošio na skupe torbe za laptop, mobitele, individualne treninge smijenjen je sa čela Studentskog zbora vrlo brzo nakon izbijanja afere. U međuvremenu, Sveučilište je dobilo novog rektora, izglasan je novi Zakon o znanosti koji će imati utjecaja i na studente, mijenjaju se i propisi o studentskom radu, pa smo porazgovarali s novom upravom Zbora.

Zagreb: Uprava Studentskog zbora o planovima za novi mandat Lakušića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pažnju nam je odmah privukla zanimljiva koincidencija: Novi predsjednik Studentskog zbora zove se Ivan-Pavao Boras, baš kao i dosadašnji, ozloglašeni rektor Damir Boras. Čista slučajnost i nikakva rodbinska veza, smije se student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, čijim dolaskom su smanjili ovlasti predsjedniku i Predsjedništvu. Novo vodstvo je, kažu nam, omogućilo vidljivost trošenja novca, što je bilo neophodno nakon lošeg iskustva s Miokovićem.

– Cijela ta situacija budi bolna sjećanja. Smatramo da je Mioković trajno uništio ugled institucije. I ja sam bio u predsjedništvu zbora i saznao sam kad i većina, kad je objavio frakture na svom profilu – rekao je Boras koji te dodao kako su izmijenili i statut. Inače, Zbor godišnje dobiva oko 1,7 milijuna kuna, no samo 1, 1 milijuna kuna se putem natječaja preusmjeri na studenske udruge.

On i drugi članovi predsjedništva ne pripadaju niti jednoj stranci, no priznaju da je aktiviranje studenata na glasanje težak posao.

Zagreb: Uprava Studentskog zbora o planovima za novi mandat Lakušića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Studente možemo preko objava informirati i podsjećati da izađu na birališta, ali baš pozvati na glasanje – teško. Sklizak je teren i teško je pozvati da glasaju, a da ne ispadne da nekog podržavamo – ističe Boras.

Koja je onda uloga Studentskog zbora, pitamo ih.

– Bavimo se pitanjima vezanim uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, sport, i svim problemima s kojima se studenti susreću tijekom svog obrazovanja. Promičemo i štitimo interese studenata u sustavu visokog obrazovanja tj. u vijećima i tijelima Sveučilišta (Senat, povjerenstva, komisije…), ali i sveučilišnim ustanovama poput Studentskog centra i Srca – objašnjava Matea Vasilj, zamjenica predsjednika i studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Zagreb: Uprava Studentskog zbora o planovima za novi mandat Lakušića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svaki član uprave ima svoje područje s kojeg dolazi i njemu se posveti. Tako Vasilj smatra da je potrebna izmjena Pravilnika o iksici kako bi mogli digitalizirati iksicu, odnosno kako bi npr. jedan dokument koristili za sve.

– To znači da se domovi i iksice ne bi više mogli prodati drugim ljudima, a studenti bi imali samo jedan dokumet, odnosno karticu s kojom bi ulazili u sobe, plaćali u menzi, ili posudili knjigu u knjižnici – objašnjava ona. Prije svega studenti bi mogli studentske ugovore potpisivati elektronički.

Zagreb: Uprava Studentskog zbora o planovima za novi mandat Lakuši?a

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Za umjetničko i područje kulture brine Luka Pacek, student likovnih umjetnosti, pa gura projekt ‘Kulturni četvrtak‘. Primarna ideja je potaknuti studente da češće odlaze u kazališta, muzeje…

– Studentski džeparac u prosjeku nije velik, tako da će student radije sjesti na dvije kave s prijateljima nakon faksa nego otići u kazalište. Kad bi studenti imali četvrtkom besplatne karte, siguran sam da bi se više ljudi ‘kulturno uzdizalo’ – zaključio je Pacek koji se s kolegom Kordićem aktivirao da omoguće studentima besplatno vježbanje. Prošle godine su odradili i pilot-projekt za novu sportsku dvoranu.

Zagreb: Uprava Studentskog zbora o planovima za novi mandat Lakušića

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Brojni fakulteti i njihove sportske ekipe susreću s problemom oko nedostatka termina za treninge. Zagrebačko sveučilište ima odlične rezultate na natjecanjima, usprkos problemima s terminima. Siguran sam da bi nova dvorana bi osigurala još bolje rezultate naših timova – zaključio je Nikola Kordić, student fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...