Iz bosanskog Alcatraza u rujnu izlazi glavni regruter ISIL-a: ‘Bavio se poljoprivredom…’

Afganistanska kriza, zbog mogućih posljedica, pod povećalom je i hrvatskih obavještajnih službi, kao i stanje u BiH. Sljedeći tjedan na slobodu izlazi Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa i radikalnih islamista u BiH. 

Bosnić služi sedmogodišnju kaznu zatvora, javlja Nova TV, i nalazi se u bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima. Bosnić, koji je tamo prebačen iz Zenice, odbrojava zadnje dane i izlazi početkom rujna. 

“On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj jer ima dosta djece”, kaže Bosnićev odvjetnik Adil Bozo, koji svog klijenta opisuje kao poljoprivrednika, a ne kao regrutera ISIL-a.

No, javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Uhićen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika.

Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam, ali i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev odvjetnik uvjerava da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

“Nikad nikoga nije regrutirao jer tijekom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada nitko nije identificiran tko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa”, kaže Bozo.

Za SOA-u povratak džihadista i dalje je dodatan sigurnosni rizik.

“Od ukupno 1000 osoba s područja jugoistočnog susjedstva koje su se pridružile ISIL-u, poginulo je njih oko 25 posto. 45 posto se već vratilo u matične države, dok ih se 30 posto još uvijek nalazi na tom području, uključujući i četiri ženske osobe koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, a nalaze se u civilnim kampovima u Siriji”, doznaje se iz SOA-e.

U hrvatskoj tajnoj službi kažu da su i ranije su upozoravali na kraće zatvorske kazne zbog čega je značajan broj osuđenika, poput Bosnića, na korak do izlaska iz ćelije ili su već na slobodi. Koliki je utjecaj vehabija u okruženju ne otkrivaju. Prate stanje, kao i mogući utjecaj afganistanske krize. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...