Izbori u Brazilu: Lula obećava da će vratiti mir u državu, Bolsonaro uvjeren u pobjedu…

Kandidat ljevice za predsjednika Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, rekao je da je “uvjeren u pobjedu demokracije”, u nedjelju ujutro na biralištu gdje je glasao u drugome krugu predsjedničkih izbora nedugo nakon svog suparnika, krajnje desno orijentiranog kandidata u odlasku Jaira Bolsonara.

Odjeven u bijelu košulju dugih rukava Lula (77) je glasao u Sao Bernardo do Campu, gradu na jugoistoku zemlje u kojemu je počeo političku karijeru kao sindikalni vođa.

Novinarima je rekao kako se nada da će ishod glasanja, čiji je on favorit, “vratiti mir među Brazilce“, na kraju izrazito polarizirane kampanje.

Prije njega u Rio de Janeiru je glasao i dosadašnji brazilski predsjednik Bolsonaro koji je rekao da “večeras pobjeđujemo”.

“Ili bolje rečeno, večeras pobjeđuje Brazil”, dodao je, došavši na glasanje odjeven u majicu u bojama brazilske zastave, žutoj i zelenoj.

Biračka mjesta otvorena su u 8,00 sati po lokalnom vremenu (11,00 GMT) u Brazilu gdje je 156 milijuna birača pozvano da odluči između Bolsonara i Lule.

Zatvaraju se u 17,00 sati (20,00 GMT), a rezultati će biti poznati nekoliko sati kasnije.

Trenutni predsjednik zalaže se za očuvanje konzervativnih kršćanskih vrijednosti, a bivši koji je bio na vlasti od 2003. do 2010. obećava povratak naprednijoj prošlosti zemlje.

Izbori će odlučiti hoće li četvrta najveća demokracija u svijetu ostati na istom kursu krajnje desnih politika ili će na mjesto šefa države vratiti ljevičara i, u potonjem slučaju, hoće li Bolsonaro prihvatiti poraz.

Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, poznatijem kao Lula, no politički analitičari su se složili da je utrka postala tješnjom u posljednjih nekoliko tjedana.

Mjesecima se činilo da Lula ide prema sigurnoj pobjedi dok je izazivao nostalgiju za svojim mandatom kada je brazilsko gospodarsko cvjetalo, a socijalna pomoć pomogla desecima milijuna da pređu u srednju klasu.

Po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja Datafolhe objavljenom u subotu navečer, razmak se smanjio i predviđa se Lulina pobjeda s 52 naspram 48 posto, uz marginu pogreške od dva postotna boda.

Ranije ankete jako su podcijenile Bolsonara u prvom krugu, gdje je Lula dobio 48 posto a aktualni predsjednik 43 posto.

Kandidati u Brazilu koji završe prvi u prvom krugu izbora uglavnom pobijede i u drugom krugu.

Mnogi strahuju od brazilske varijante napada na Kapitol nakon poraza Donalda Trumpa koja bi mogla, primjerice, biti usmjerena prema Vrhovnom sudu koji je Bolsonaro često ocrnjivao.

“On može računati na potporu svojih pristaša koji su najradikalniji birači i mogli bi izazvati nevolje”, smatra analitičar Rogerio Dultra dos Santos s nacionalnog Sveučilišta Fluminense.

Dodaje kako ipak ne misli da bi se oružane snage mogle odvažiti na državni udar te ističe da su demokratske institucije jake.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...