Izložba Ivane Mrčele Šavovi | 24sata


Umjetnica Ivana Mrčela razgledala je arhive raznih tekstilnih kompanija te ‘oživjela’ lica žena koje su nekada bile nezaobilazni dio hrvatske tekstilne industrije u novom art projektu ‘Šavovi’. To je ‘hommage’ tekstilnim radnicama koje su bile ključan dio nekadašnje scene. Koncem je ispisala njihove linije, osobnost, figure, emocije i karaktere.

Zagreb: Umjetnica Ivana Mrčela

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Ideja za izložbu nastala je čitanjem knjige Ivane Biočine ‘Proizvedeno u Hrvatskoj’ koja se bavi istraživanjem socijalne i ekonomske povijesti tekstilne industrije u Hrvatskoj. Fascinirale su me te žene radnice iz raznih perioda te sam u radu njima u čast koristila ono čime su one zarađivale za život, konac, tekstil i šivaću mašinu – ispričala je Ivana.

Zagreb: Umjetnica Ivana Mrčela

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pritom su te tekstilne lebdeće siluete koje nastanjuju prostor gotovo do stropa, nešto veće od realnih osoba kako bi dominirale. Lica su inspirirana ženama s nekadašnjih fotografija iz tvornica.

Ovo je na neki način njihov izlog, ima ih 18 i svaka od njih ima ime inspirirano njima, kao što su Nada, Vesna, Slavica, Cvita, Mare – ispričala je Ivana.

Zagreb: Umjetnica Ivana Mrčela

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Odjevene su u kute koje je Ivana unificirala, iako se po frizuri i licu vidi da je riječ o stilovima iz raznih dekada prošloga stoljeća.

Ovim projektom Ivana na površinu i u javnost izvlači nekadašnje tekstilne radnice koje su zaslužne za toliko toga, no nikad zapravo nisu bile u fokusu. Mnoge od njih provele su čitav život na šivaćom mašinom, razne Nade, Vesne, Slavice…

Time se umjetnica referira upravo na njihov značaj, ranjivost, djelatnost i svakodnevicu, a sama riječ ‘šavovi’ asocira ne samo na izradu odjeće, već i njihove patnje i emotivne rane.

Zagreb: Umjetnica Ivana Mrčela

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

– Moje su tekstilne radnice napravljene od blago prozirnog tekstila, podsjećaju na duhove, jer ipak naša tekstilna industrija gotovo da ne postoji – zaključila je Ivana.

Izložba je u galeriji Bernardo Bernardi u Otvorenom pučkom učilištu otvorena do 3. lipnja 2023.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...