Izraelska vlada pred raspadom

Vladajućoj koaliciji u Izraelu možda prijeti raspad nakon što je u ponedjeljak objavljeno da je jedan od zastupnika desničarske stranke premijera Naftalija Bennetta rekao kako “više nije dio” vlade.

Bennettova ideološki raznolika koalicija – koja uključuje krajnje desničarske, liberalne i arapske stranke – u posljednje vrijeme sve je bliža kolapsu, godinu dana nakon što je okončala rekordnu 12 godina dugu vladavinu Benjamina Netanyahua.

Zastupnik Nir Orbach, iz krajnje desničarske stranke Yamina, u izjavi koju je prenijelo nekoliko tamošnjih medija rekao je da izlazi iz koalicije.

“Obavijestio sam premijera da zbog trenutne situacije više nisam dio koalicije”, rekao je Orbach, kako prenosi Reuters.

Orbach nije bio odmah dostupan za komentar, no u izjavi je također naveo da su “ekstremistički i anticionistički” zastupnici u parlamentu odveli koaliciju “u problematičnim smjerovima”.

U izjavi također navodi da želi izbjeći nove izbore i da neće glasati za raspuštanje parlamenta, iako je njegovim odlaskom Bennettova koalicija ostala bez mogućnosti da ostvari većinu – sad ima 59 mjesta u parlamentu koji broji 120 članova.

Netanyahu je, sada kao lider oporbe koji obećava povratak iako mu se sudi za navodnu korupciju, izjavio da vlada održava “jedan od najdužih pogreba u povijesti”.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...