JE LI CENZURI NAPOKON DOŠAO KRAJ? Kolakušić prijavio Faktograf zbog kršenja slobode govora


Nakon što je Faktograf označio netočnom informaciju objavljenu na facebook stranici Građani za Mislava Kolakušića u kojoj je pisalo PLENKOVIĆ “HRVATSKI PREMIJER” PREDAO U RUKE VUČIĆEVIH JATAKA NOVU TV I TELEMACH, te tako onemogućio njeno objavljivanje, hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić prijavio je tu tzv. fakt checking organizaciju za kršenje slobode govora.

Naime, post objavljen juler na Kolakušićevoj stranici je glasio:  “Zašto su Nova TV i Telemach morali završiti u raljama mrzitelja Hrvatske? Nakon pobjede velike koalicije na sljedećim parlamentarnim izborima ponovno ćemo imati hrvatske medije i teleoperatere, jer nam bez toga nema budućnosti.” No, Faktograf ga je ubrzo blokirao i proglasio netočnim.


Ne, Plenković nije predao Novu TV i Telemach “Vučićevim jatacima”, napisali su u obrazloženju novinari Faktografa.

– Kao što je Faktograf već pisao, Nova TV i Telemach u vlasništvu su United Grupe. U vlasništvu ove grupacije je i više kabelskih televizijskih kanala, među kojima su N1 i SportKlub.

 

Većinski vlasnik United Grupe je investicijski fond BC Partners, čije je sjedište u Londonu, ali poslovanje im je globalno. No kad govori o “Vučićevim jatacima”, Kolakušić se vjerojatno referira na bivšeg vlasnika i osnivača ove kompanije Dragana ŠolakaNa stranicama United Grupe stoji da Šolak trenutno obnaša funkciju predsjednika Savjetodavnog odbora i zadužen je za strateški razvoj kompanije.

U javnim nastupima predsjednik Srbije učestalo spominje Šolaka, uglavnom u kombinaciji s Draganom Đilasom, predsjednikom opozicijske Stranke slobode i pravde. Njih dvojicu Vučić označava i tretira kao neprijatelje svoje vladajuće stranke SNS-a (o čemu se pisalo i u hrvatskim medijima). Učestalo proziva i novinare srpske N1 televizije (u vlasništvu Uniteda), koju Vučić naziva “američkom televizijom”.

Poznato je da vlast Aleksandra Vučića u Srbiji pod kontrolom drži veći broj medija (uglavnom visokotiražnih tabloida i utjecajnih TV kanala s nacionalnom frekvencijom). Međutim, izdanja United Grupe (koja je nedavno kupila i dnevni list Danas) spadaju među rijetke medije u Srbiji koji su kritični prema Vučićevoj vlasti.

Tvrdnja s Kolakušićeve neslužbene stranice da je United Grupa “Vučićev jatak” stoga nema ni smisla, ni utemeljenje u činjenicama, napisali su u obrazloženju u Faktografu.

 

Odmah potom se postom oglasio i Mislav Kolakušić.

Kao što se može vidjeti na našoj stranici, portal Faktograf je danas cenzurirao našu objavu označivši je oznakom “netočno” pritom koristivši potpuno subjektivne i naprosto smiješne “argumente”. Zbog toga smo Facebooku i Faktografu, sukladno proceduri poslali zahtjev za uklanjanjem navedene oznake:

Ključni podaci: Vaša je organizacija ocijenila sadržaj stranice Građani za Mislava Kolakušića ocjenom “Netočno”.

Osporavamo točnost ocjene iz sljedećih razloga:

1. Svojom ocjenom točnosti zašli ste u područje slobode govora budući da niste ponudili niti jedan dokaz da je išta iz naše objave faktografski netočno, a svoja uvjerenja temeljite na svojim subjektivnim dojmovima stečenim temeljem medijskih napisa. Tvrdnje koje ste ponudili kao dokaze su smiješne i nemaju nikakvu dokaznu snagu te se sastoje od pretpostavki, insinuacija i subjektivnih dojmova autora ocjene. Vaša radnja ograničavanja dosega objavi stranice “Građani za Mislava Kolakušića” ima sva obilježja ustavom zabranjene cenzure.

2. Jedina institucija koja može pravovaljano utvrditi točnost odnosno netočnost iznesenih tvrdnji u ovom slučaju je sud u parničnom postupku pokrenutom od strane osoba s pravnim interesom. Do tada, s obzirom da se ne radi o notornim i ranije utvrđenim činjenicama, autori objave imaju svako pravo iznositi tvrdnje o saznanjima do kojih su došli, a koja mogu biti puno dublja od plitkih “google search” analiza fact-checking portala.

3. U ovom predmetu nalazite se u očitom sukobu interesa, s obzirom na prijateljske veze između portala Faktograf i N1 televizije koja se nalazi u portfelju United Grupe. Javnosti je poznata činjenica da su tri vaše novinarke: Ana Benačić, Matea Grgurinović i Ivana Živković bile zaposlenice N1 televizije (Dokaz: https://faktograf.hr/impressum/) odakle su prešle na portal Faktograf te da vaši novinari održavaju bliske prijateljske odnose sa urednicima N1 televizije koja se nalazi u portfelju United Grupe, a koja je indirektno predmet sporne objave.

4. Svoju ocjenu točnosti temeljite na činjenici da Aleksandar Vučić nekoga javno proziva kao neprijatelja. Ta činjenica, ukoliko je i točna ne znači apsolutno ništa i sama po sebi nema nikakvu dokaznu vrijednost.

5. U svome obrazloženju insinuirate i pretpostavljate na koga se mislilo pod sintagmom “Vučićevi jataci”. U tekstu se niti jednom riječju ne spominje osoba pod imenom Dragan Šolak, već se spominje isključivo sintagma “Vučićevi jataci”.

6. Tvrdnja iz vašeg obrazloženja da izdanja United Grupe spadaju među rijetke medije u Srbiji koji su kritički prema Vučićevoj vlasti je subjektivna i niti na koji način ne dokazuje da je tvrdnja iz naše objave netočna.

7. Tvrdnja sa službene stranice Faktografa da je objava stranice “Građani za Mislava Kolakušića” netočna stoga nema ni smisla, ni utemeljenje u činjenicama.

Konačno, s obzirom na činjenice da:

a) niste ponudili niti jedan dokaz u prilog tvrdnji da je iznesena tvrdnja netočna (tvrdnje koje ste iznijeli su dojmovi, insinuacije i pretpostavke)

b) se nalazite u sukobu interesa (čak tri novinarke portala Faktograf bile su zaposlenice tvrtki u čiju obranu stajete bez dokaza).

ovim putem, a u skladu sa Facebookovim pravilima zahtijevamo da bez odgode uklonite oznaku netočno na spornoj objavi.

Također, o ovom slučaju smo obavijestili i Facebook, s obzirom na evidentnu zlouporabu dane ovlasti i pričinjenje štete stranici “Građani za Mislava Kolakušića”. U slučaju dodatnih pitanja slobodno nam se obratite putem ove adrese”, poručio je Kolakušić Faktografcima.

17-7-2021 FOTO-yt

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...