Jesu li Ukrajinci namamili Ruse u zamku u Bahmutu? Nemaju gdje dalje, a bojišnica je duga…

Prije početka rata u Ukrajini vjerojatno nitko od nas nije znao za grad Bahmut.

Ništa čudno. On je, prema podacima prije rata, bio 58. grad po populaciji u Ukrajini s nešto više od 70.000 stanovnika. U regiji Donjeck kojoj pripada bio je tek osmi najveći grad…

Bilo je tu žestokih sukoba 2014. godine, ali ljudi su ih već počeli zaboravljati, okrenuli su se budućnosti…

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas, nakon 15 mjeseci rata, je u gradu ostalo, kažu s terena, između nekoliko stotina i 2000 ljudi. Većina se boji otići i odbili su evakuaciju. U cijelom Bahmutu nema kuće ili zgrade koja nije pretrpjela teška oštećenja.

A iako su početkom rata iz Moskve najavljivali kako će “Kijev pasti u roku nekoliko dana, maksimalno nekoliko tjedana”, sad njihovi mediji slave navodno osvajanje Bahmuta kao da su pali Kijev, Harkiv i Herson skupa.

A što se zapravo događa u Bahmutu?

Ukrajina je danas objavila kako njihova vojska još napreduje na bokovima razorenog Bahmuta, unatoč smanjenom “intenzitetu” kretanja. U isto vrijeme zapadni analitičari tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.

FILE PHOTO: Aerial view shows destruction in the frontline city of Bakhmut

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS

Podsjećamo, Rusija je u subotu objavila da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da njihove snage još uvijek kontroliraju mali dio grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar ponovila je u ponedjeljak da Ukrajina ima uporište u samom gradu.

– Našim kretanjima po bokovima, u smjeru sjevera i juga, uspijevamo uništiti neprijatelja – rekla je Maliar i dodala

– Naše su oružane snage svojim bočnim kretanjem i zauzimanjem pojedinih uzvisina uvelike otežale neprijatelju zadržavanje u samom gradu. Obrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoj vojni cilj.

O situaciji se oglasio i američki institut za proučavanje rata (ISW). Oni navode kako su Wagnerove snage, koje su u ovoj bitci izgubile na tisuće ljudi, nesposobne za nove napade zbog iscrpljenosti.

A satellite image shows a view of Bakhmut

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Za to vrijeme Jevgenij Prigožin, koji je žestoko kritizirao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, ali i Valerija Gerasimova, vrhovnog zapovjednika vojske, zbog nedostatka municije i opreme u Bahmutu, slavodobitno poručuje kako je njihova misija izvršena i da će ruskoj vojsci predati kontrolu nad ‘oslobođenim Artemovskom (tako u Rusiji zovu Bahmut) 25. svibnja.

– Tamo će stići apsolutno svi oni generali koji su švrljali papučama po podu ne odlazeći na prvu crtu – prokomentirao je Prigožin danas i tako opet ‘udario’ po ruskoj vojsci.

Danas rade, veli on, na uklanjanju postavljenih eksploziva.

Wagnerovci se za par dana, dodao je Prigožin, planiraju povući iz razorenog grada. Ali to neće biti tako jednostavno kako su zamislili, naglašavaju upućeni. Ukrajinci bi ih mogli okružiti, a ‘običnoj’ ruskoj vojsci svakako će trebati pojačanja ako grad misle zadržati.

A satellite image shows a view of Bakhmut

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

No ako previše trupa prebace u Bahmut, onda im prijeti ‘pucanje’ obrambene linije negdje drugo  u regiji. A ukrajinska protuofenziva, da se zaključiti, samo što nije krenula.

Iako nema točnih brojki, ranije ‘prognoze’ dobro obaviještenog izvora iz NATO-a govorile su kako je Rusija na svakog izgubljenog ukrajinskog vojnika u Bahmutu gubila pet svojih ljudi. Većinom zatvorenika, koje su Wagnerovci, bez gotovo ikakve obuke, poslali na prve linije.

U puno slučaja koristili su ih kao topovsko meso. Pa ako zauzmu i dva metra, to je za zapovjednike uspjeh…

Simbolična ili strateška važnost?

Ukrajinski dužnosnici, ali i strani analitičari, u više navrata govorili su kako bi ruska pobjeda u Bahmutu bila ‘čisto simbolična’.

No ako je tako, zašto se onda ranije nisu povukli? 

Aerial view shows destructions in the frontline town of Bakhmut

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS

Pa jer su Rusi skupo plaćali svaki osvojeni metar, naglašavali su iz Ukrajine.

– Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da zauzmu grad. Zadatak naših snaga u Bahmutu je nanijeti što više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje stoji neprijatelja stotine života – kazao je u ožujku Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine.

– Naš tip na strojnici je umalo izgubio razum. Pucao je u njih i znao je da ih je pogodio, ali oni ne padaju. Tek nakon nekog vremena kad iskrvare se sruše na zemlju – ispričao je prije nekoliko tjedana ukrajinski vojnik Andrij, koji je scene s bojišnice usporedio s onima iz zombi-horor filmova.

Aerial view shows destructions in the frontline town of Bakhmut

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS

– Penju se preko leševa svojih prijatelja, gaze po njima… Po meni, vrlo vjerojatno im daju neke droge prije napada. Tako izgledaju – dodao je.

Što Rusi mogu dalje? Jako malo…

Pad Bahmuta značio bi i dosta veću opasnost za gradove Kramatorsk, Slovjansk i Kostjantinivku. Rusi će, ako su osvojili Bahmut, tamo onda premjestiti i svoju tešku artiljeriju. 

Pa će biti više udara na okolna područja, ali do idućeg većeg grada postoji nekoliko linija ukrajinske obrane. 

Ako je do pada Bahmuta zaista došlo, Rusi su, barem privremeno, postati vlasnici nekoliko dodatnih kilometara spaljene zemlje. Kad ne mogu do Kijeva, onda su im Bahmut i Soledar dobri.

FILE PHOTO: A general view shows a building damaged by a Russian military strike in Bakhmut

Foto: Stringer/REUTERS

Sigurno bi to pokušali iskoristiti u nekim potencijalnim pregovorima u budućnosti. Ali Ukrajina ponavlja kako ih teritorijalni ustupci ne zanimaju…

Ukratko, Rusima je od Popasne, koju su zauzeli u svibnju prošle godine, do navodnog osvajanja Bahmuta, trebalo gotovo deset mjeseci (ratovanja). A ti su gradovi udaljeni svega 30 km. Do idućeg grada (Kramatorsk, Slovjansk…) čeka ih više od 50 km, što bi značilo i nove ogromne gubitke.

A i Ukrajnci su spremniji na njihove pokušaje proboja. 

Za kraj, iako Rusi slave pobjedu i navodni pad Bahmuta kao prekretnicu u ratu, to gotovo ništa ne bi trebalo promijeniti. Eventualno su zaradili par PR bodova u domovini kod onih ratobornijih…

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...