Kako očistiti blender? | 24sataBlender je multifunkcionalno pomagalo u kuhinji i u njemu se može svašta pripremiti. Guste juhe, smoothieji, ali i dječja hrana koju u njemu pripremamo ponekad kao da se zalijepi za stijenke blendera, a sitni komadići ostanu na gumici koja pridržava oštrice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovakvi sitni ostatci hrane se vrlo brzo mogu upljesniviti, a ponovnim korištenjem blendera riskirate zdravlje svih ukućana. Srećom, postoji par načina kako vrhunski očistiti blender bez imalo muke.

Osnovno čišćenje (za one koji blender svakodnevno koriste):

1. Ulijte toplu vodu maksimalno do polovice posude (ako je posuda od 1 litre, ulijte do 1/2 litre tople vode, može i trećina). Za prvi put ne treba vam deterdžent, nego samo stavite poklopac na blender i pustite ga oko 15 sekundi da radi na najvećoj brzini. Na ovaj način ćete ukloniti sitne komadiće hrane oko oštrica blendera i sa strane posude. Bacite prljavu vodu u odvod

2. Sad kad ste isprali blender od prvog čišćenja, ulijte ponovo toplu vodu, ali malo manje od polovice posude. Dodajte kapljicu (kapljica je sasvim dovoljna) deterdžent za pranje suđa (najbolje bi bilo organskog) jer kad pokrenete blender voda će se naglo zapjeniti i stvorit će se mali pritisak.

Ako na poklopcu blendera postoji dodatni čep koji se može maknuti, olabavaite ga i prekrijte vlažnom krpom, jer bi u protivnom sve moglo “eksplodirati” i na kraju ćete imati još veći nered nego na početku. Pokrenite blender prvo na najmanjoj brzini i polako povećavajte brzinu prateći izlazi li para kroz olabavljeni poklopac. Pustite da radi 30 sekundi i bacite prljavu vodu u odvod

3. Ako još uvijek ima tvrdokornih mrlja, najbolje bi bilo da ih istrljate spužvom za pranje suđa.

Dubinsko čišćenje blendera

Ovaj brz i jednostavan način čišćenja blendera je u redu za svakodnevnu upotrebu, ali imajte na umu da s vremena na vrijeme je potrebno malo podrobnije čišćenje kako biste se zaštitili od potencijalnih bakterija i virusa.

Ako imate blender s odvojivom oštricom i gumenom brtvom, morat ćete ga rastaviti i temeljito oprati svaku komponentu. Ako svakodnevno koristite blender, to bi trebali napraviti barem dva puta tjedno. 

Ako ne rastavljajte i brusite svaku komponentu blendera, u malim pukotinama zdjele ili oko brtve i oštrice se mogu uhvatiti mali komadići hrane i uzrokovati plijesan. Posljednja stvar koju trebate je toksičnu plijesan koja uništava vaše zdravlje dok pijete smoothie ili gustu juhu!

Neki ljudi imaju slabiji imunološki sustav od ostalih i osjetljiviji su na infekcije. Ako blender koristite za pripremu hrane za malu djecu, trudnice ili starije osobe, pobrinite se da je blender prije uporabe potpuno čist.

Ako vam se čini da su stijenke posude blendera postale mutne (od kamenca ili ostataka gustih napitaka koje ste radili), jednostavno ulijte čašu alkoholnog octa i 1/4 čaše sode bikarbone. Pustite da “otpjeni” i zatim dodajte još 2 čaše vruće vode. Zatvorite poklopcem, postavite najveću brzinu u pustite ga radi barem 5 minuta. 

Izlijte prljavu vodu i čekom ili spužvom za pranje suđa oribajte unutrašnjost posude. Pripazite na oštrice – nakon 5 minuta rada će biti jako vruće, piše Easy Healthy Smoothie.

I, na kraju, nemojte zaboraviti tu i tamo prebrisati bazu blendera s vlažnom krpom kako biste uklonili kapljice ili posljedice prskanja!

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...