Kako uštedjeti na energiji? | 24sataOsnovni savjet je da kupujete kućanske uređaje energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Postavite hladnjake i zamrzivač na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera).

POGLEDAJTE VIDEO:

Hladniji prostor znači i veću uštedu energije – svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do 6%. Također, ostavite oko 10 cm između stražnjeg dijela i zida za prozračivanje uređaja.

Nikad ne stavljajte vruću, pa čak ni toplu hranu u hladnjak.

Redovito odmrzavajte hladnjak i zamrzivač jer tako štedite energiju i produljujete radni vijek uređaja. S obzirom da sloj leda sprečava učinkovito hlađenje, odleđivanje je potrebno kad debljina leda dosegne tri do pet mm.

Kako ubrzati proces odleđivanja?

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli zrak da cirkulira oko leda, ili upotrijebiti sušilo za kosu, pod uvjetom da ste krajnje oprezni i ne dopustite da sušilo za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom. 

Dno zamrzivača obložite ručnicima i usmjerite vrući zrak uz led koji se nakupio na rubovima zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umjesto da ga topite.

Ako trebate ukloniti samo tanki sloj leda, papirnati ubrus koji ste poškropili s alkoholom može vam pomoći odstraniti komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...