Kina upozorila: Zapadne države koje budu bojkotirale zimske olimpijske igre ‘platit će za to’

Kina je u četvrtak upozorila zapadne države da će “platiti” za diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine.

Washington je početkom tjedna objavio da će bojkotirati Olimpijadu zbog raširenog kršenja ljudskih prava u Kini te, kako smatra, “genocida” manjinskih Ujgura u Xinjiangu.

To će učiniti i Australija, Velika Britanija i Kanada.

Bojkot ne znači da se njihovi sportaši neće natjecati, ali je ipak razbjesnio Peking

– To što SAD, Australija, Britanija i Kanada koriste olimpijsku platformu za političku manipulaciju nema široku potporu i vodi u samoizolaciju i oni će neizbježno platiti cijenu za svoje pogrešno postupanje – rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima.

Organizacije za zaštitu ljudsku prava podržale su bojkot, a direktorica za Kinu Human Rights Watcha Sophie Richardson ocijenila je da je to “ključan korak prema propitivanju zločina protiv čovječnosti kineske vlade nad Ujgurima i drugim turkijskim zajednicama”.

Aktivisti upozoravaju da je najmanje milijun Ujgura i drugih turkijskih, većinom muslimanskih manjina zatočeno u kampovima za preodgoj u Xinjiangu, a Kinu se optužuje i da ondje prisilno sterilizira žene te da radnici moraju raditi pod prisilom.

Peking tvrdi da ti kampovi služe za strukovno osposobljavanje kako bi se ljude odvratilo od islamskog ekstremizma.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je u srijedu da je politički neutralan u vezi bojkota, ali i naglasio da sportaši moraju sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Francuska, koja od 1. siječnja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u utorak da će tražiti koordinirani odgovor EU-a na odluku SAD-a.

Kremlj je kritizirao američku odluku, istaknuvši da se politika ne bi smjela miješati u Olimpijske igre.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je prihvatio poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga da bude nazočan na Olimpijadi.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...