Klamidija desetkuje koale u Australiji: Znanstvenici spas traže u testiranju cjepiva

U Australiji provode testno cijepljenje koala protiv klamidije. Cijepit će oko 400 koala, a znanstvenici se nadaju da će na ovaj način uspjeti produljiti životni vijek ove vrste, prenosi Insider.

Iako je klamidija primarno seksualno prenosiva bolest, majke ih također mogu prenijeti na mladunce.

– To je okrutna bolest koja uzrokuje iscrpljujući konjunktivitis, infekcije mjehura, a ponekad i neplodnost – rekla je Amber Gillett, veterinarka i voditeljica istraživanja u bolnici za divlje životinjeu Australiji.

Istraživanja o cjepivu predvodi Sveučilište Sunshine Coast, a profesor mikrobiologije Peter Timms kaže kako su u osam manjih istraživanja dosad cijepili oko 250 koala.

Timms kaže kako je cijepljenje sigurno te kako može značajno smanjiti infekciju.

– Nije baš jednostavno liječiti koale antibioticima. Neki pokušavaju, ali antibiotici ubijaju želučane bakterije koje koalama pomažu probaviti listove eukaliptusa kojima se hrane – rekao je Timms.

Timms kaže kako se kod koala liječenih antibioticima bolest u oko 10 do 20 posto slučajeva opet vrati.

Australska Zaklada za Koale kaže kako se procjenjuje da je Australija izgubila oko 30 posto svoje populacije koala u posljednje tri godine. Iz zaklade kažu kako su brojne suše i požari u najvećoj mjeri uzrokovali umiranje koala, a u Australiji ih je trenutno preostalo oko 58 tisuća jedinki.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...