Kolarić: Istraživanje na starijim ljudima koji su se cijepili otkrilo da ih 30 posto više nema zaštitu

Epidemiolog Branko Kolarić u RTL Direktu je prokomentirao prve rezultate istraživanja razine imunosti nakon primanja cjepiva protiv koronavirusa i to šest mjeseci nakon primitka druge doze.

POGLEDAJTE VIDEO

– Istraživanje je provedeno na 120 korisnika jednog doma za starije, rezultate još prikupljamo, ali neki prvi preliminarni rezultati su da otprilike 30 posto više nema zaštitu, 20 posto ima nizak titar, a 50 posto ih ima solidnu zaštitu – rekao je. Kolarić i istaknuo da se ti rezultati ne mogu preslikati na populaciju jer se radi o ljudima u dubokoj starosti.

– Njihov prosjek godina je 82 godine. Rezultati za mlađe dobne skupine pokazuju da imunitet tamo sigurno nešto duže traje – kaže, ali i dodaje da se to prati. 

– Cjepivo postoji godinu dana i pratimo kohortu ljudi koji su se cijepili i pratimo do kad titar protutijela  traje. Očekivano je bilo da će u starijih i imunokompromitiranih, imunost brže padati. Čini se da smo tu na granici od 6 mjeseci za osobe u dubokoj starosti – pojasnio je. 

Na pitanje o trećoj, pa i najavama oko četvrte doze i koliki je smisao toga kaže da je to rješenje za izlazak iz ove krize.

– Bilo bi dobro da je svjetska populacija više cijepljena. U svijetu je potrošeno 5 milijardi  doza cjepiva, cijepljeno je dvije milijarde ljudi. To je 27 posto stanovnika. Za neke druge bolesti imamo redovno cijepljenje, za gripu kao i za ovo, izgleda da imunost neće bit doživotna, nego ćemo se morati docjepljivati dok ne stavimo pod kontrolu epidemiju – kaže i dodaje da nas sigurno čeka dosta zaraženih ove jeseni, obzirom na broj cijepljenih.

Na pitanje oko ograničenja i zabrana na temelju covid potvrda, kaže da su covid potvrde dobra stvar koju su uvele neke zemlje i da ćemo vidjeti kako će se stvar razvijati. Govoreći o modelima iz Francuske i Njemačke gdje gotovo svugdje treba covid potvrda kaže da bi misli kako bi nam to podiglo stopu cijepljenja, jer bi smanjilo stopu hospitaliziranih i teško bolesnih.

– S obzirom da smo po procijepljenosti na samom dnu EU i sam novim varijantama virusa, nisam optimističan. Vjerujem da nas čeka još jedna teška jesen sa velikim brojem hospitaliziranih, nažalost – rekao je.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...