Koliko može trajati otvorena boca vina?Čaša vina uz večeru mnogima paše, ali ako si priuštite samo čašu ili dvije, zasigurno će vam ostati dobar dio boce. Ali, treba znati da vino ima iznimno ograničen rok trajanja

POGLEDAJTE VIDEO:

– Kad se jednom otvori i izloži zraku, vino počinje oksidirati, baš kao i voće. Zamislite izrezanu jabuku ostavljenu na stolu. Gubi živost i boju – rekla je Mary Catherine Edmondson, vlasnica vinarije.

U tehničkom smislu to znači da acetaldehid pretvara u octenu kiselinu, koja u biti pretvara vino u ocat. Dobra vijest je da ovaj proces traje neko vrijeme i da ćete sigurno znati kada se riješiti otvorene boce vina.

Koliko dugo vino traje nakon otvaranja?

Prema Edmondsonu, ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca vina.

– Nekoliko čimbenika utječe na to, uključujući i koliko je boca puna, koliko je vino bilo staro prije negoli ste otvorili bocu i koliko je sumpora u vinu. Prirodna vina, bez sumpora, obično se pokvare mnogo brže. Sumpor je stabilizator i čuva svježinu kada je vino otvoreno –  ističe Edmondson.

Kada uzmete u obzir sve ove čimbenike, Edmondson kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino unutar 24 do 48 sati. Dodaje da isto pravilo vrijedi i za crno i za bijelo vino.

Budući da se kvaliteta vina pogoršava kada dođe u interakciju sa zrakom, najbolji način za očuvanje vina je vraćanje čepa ili stavljanje čepa za višekratnu upotrebu kako vino ne bi bilo toliko u dodiru s kisikom.

Kako znate da se vino pokvarilo?

Kad se vino kvari, mijenja okus – tako ćete prepoznati da je vrijeme da otvorite novu bocu.

– Kada vino dostigne vrhunac arome i okusa, polako će početi opadati – objašnjava Edmondson

Iako je možda kiselo, tehnički je još uvijek sigurno za piće. Ali, život je kratak, stoga nemojte piti ništa lošeg okusa, savjetovala je Edmondson, a piše Southern Living.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...