Konferencija za medije nakon kraja akcije uklanjanja mine

Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata u nedjelju je podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena, a akcija se nastavlja jer je potrebno provjeriti je li sve obavljeno prema planu. Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance kaže da akcija još nije završena i da je, nakon što je mina uništena eksplozivom, potrebno obaviti sve provjere, a očekuje se da će sve biti završeno za oko sat vremena.

U 15 sati održava se konferencija za medije.

PRATITE UŽIVO KONFERENCIJU:

Podsjetimo, akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Osim što su uoči akcije evakuirani stanari, u „crvenoj zoni“ neposredne opasnosti oko riječke luke obustavljen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni su svi gospodarski objekti, a zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor. 

Cestovni promet u središtu Rijeke odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama: Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Nakon završetka akcije bit će oglašene sirene završetka opasnosti. Nakon toga, mogao bi se normalizirati promet i početi povratak evakuiranih stanara, rekao je Mance. 

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i drugim službama, a u akciji su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...