Korlaet o obnovi: ‘Horvat kaže da će do lipnja iskoristiti svih 5 milijardi kn. Ne vjerujem u to’

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je za RTL Danas da je gradska uprava učinila sve u okviru svojih ingerencija oko toga što neće potrošiti do lipnja novac iz Fonda solidarnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Svaki petak imamo koordinacije na temu potresa. Svi uredi izvještavaju koliko su toga prijavili, ugovorili i refundirali iz Fonda solidarnosti za obnovu. Bilanca je milijardu i 800 milijuna kuna prijavljenih, 720 milijuna kuna ugovorenih, i 26 refundiranih ali će ta krivulja ići prema gore – kazao je i dodao da misli da neće iskoristiti sve što su prijavili, ali ono što su ugovorili hoće.

– Najveća količina novaca se tiče projektne dokumentacije. Kada radovi budu dovršeni iznos će biti veći – kazao je. 

Kazao je i da ono što su prijavili neće iskoristiti zbog kratkog roka. 

– Rok je prekratak, neprirodno kratak. Sam po sebi je kratak, a kamo li ako uzmemo u obzir druge potrese, progresivnu štetu i COVID zbog kojeg se nije moglo raditi – kazao je. 

Komentirao je i izjavu ministra Horvata da će se do lipnja iskoristiti svih 5 milijardi kuna. 

– Rekao bih da je naša bilanca u postotku bolja od državne i da će to i biti na kraju. Volio bih vjerovati da ovo što izjavljuje ministar Horvat ostvarivo. Zadržat ću se na tome – kazao je.

Objasnio je i zašto obnova u Zagrebu stoji.

– Kad govorimo o obnovi privatnih zgrada, rekao bih da je stvar u tome što je ministarstvo zatrpano prijavama za konstrukcijsku obnovu, za žute i crvene zgrade. Skoro 15 tisuća zahtjeva su dobili, treba ih procesuirati spustiti na Fond koji bi ih trebao provesti u djelo. Dali smo 16 stručnjaka ministarstvu i tri Fondu i nadam se da će to krenuti – kazao je. 

Korlaet je kazao da su svjesni problema oko obnove, od GSKG do Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kazao je i kada će se u Gradu Zagrebu vidjeti prvi konkretni radovi na obnovi.

– Čuo sam se s v.d. ravnateljicom Fonda za obnovu, rekla je da će početkom ožujka biti prva višestambena zgrada, obiteljska kuća, popravak i zamjena, dok nekonstrukcijska obnova kreće početkom proljeća te da će se popravljati 875 zelenih zgrada – kazao je. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...