Kraljica posjetila polikliniku Suvag, maleni Jakov zaključio: ‘Ma moja Rita je moja kraljica’

Svi smo bili jako uzbuđeni, nije mala stvar imati kraljicu u svojoj kući iako su u Suvagu bile i princeze i šeici. No, kraljica Letizia je na sve nas ostavila veliki dojam, vrlo je jednostavna, vrlo pažljivo sluša i vrlo je bila uključena u sve segmente programa koje smo joj pokazivali, ispričala je još pod dojmom Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag u Zagrebu, nakon posjete španjolske kraljice Letizije u pratnji prve dame Sanje Musić Milanović.

Kraljica je, dodala je, vrlo teško napustila polikliniku i dječicu s kojom se susrela.

– Tko god uđe u Suvag teško izlazi van. Prepoznala je energiju, emocije, a mislim da ih je prepoznala i u Hrvatima kao narodu – rekla je ravnateljica, koja je uz svoje djelatnike i rehabilitatore kraljici pokazala rad s djecom po verbotonalnoj metodi. 

– Poliklinika Suvag je najveća rehabilitacijska ustanova u RH, a i šire, i u svojim postupcima primjenjuje terapijske postupke strukturirane prema postavkama verbotonalne metode i to je ono što nas čini drugačijima već 60 godina. A Suvag je specifičan i po tome što uistinu živimo multiresorno i multidisciplinarno, mi smo kuća koja je zdravstvena, a u isto vrijeme imamo dječji vrtić i osnovnu školu. Mislim da je to dobar primjer kako multiresorno stvarno može dobro funkcionirati u praksi na dobrobit naše djece, a i odraslih pacijenata – naglasila je Pavičić Dokoza. 

Zagreb:  Sanja Musić Milanović i  kraljica Španjolske posjetile su  Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kraljica je vidjela i kako se u praksi provodi projekt “Živjeti zdravo” pa su joj djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi pokazala kako prolaze poligon za tjelesnu aktivnost. Unatoč uzbuđenju što je pred njima kraljica, svi su vježbe prošli vrlo uspješno upravo uz ohrabrivanje same kraljice i naše prve dame koje su ih bodrile. Jedna od posebnosti poliklinike Suvag, koja provodi specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji, je da ima i školu stranih jezika, između ostalog i španjolskog. 

– Kraljica je bila oduševljena našom korisnicom koja je prošla rehabilitaciju u našoj poliklinici, a u isto vrijeme bila uključena u učenje španjolskog jezika. Oduševljena je bila činjenicom da osoba koja ima oštećenje sluha može tako divno govoriti španjolski pa je spontano i sjela na stolicu pored nje, što je vrlo rijetko, a što samo pokazuje istinski osjećaj za čovjeka koji kraljica ima – kazala je ponosno ravnateljica.

Kraljica je obišla i laboratorij multisenzorike, vidjela kako se provodi fonetska ritmika, individualna slušno-govorna rehabilitacija, a od dječice je dobila i poklon pa je sa sobom, osim lijepih uspomena i dojmova, u Španjolsku ponijela knjigu sabranih djela Petra Guberine “Verbotonal Method” i, kako je ispričao šestogodišnji Noa, rozo cvijeće. Kraljica je otišla, a vrtićarac Jakov donio ozbiljan zaključak. 

Zagreb:  Sanja Musić Milanović i  kraljica Španjolske posjetile su  Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Ma moja Rita je i dalje moja kraljica. Kraljica je jako lijepa, ali moja Rita je najljepša – istaknuo je maleni. 

Kralj Filip VI. i kraljica Letizia u prvi službeni posjet Hrvatskoj stigli su jučer na poziv predsjednika Zorana Milanovića. Kao domaćin ih je uz suprugu i prvu damu dočekao na Pantovčaku gdje su održali bilateralne sastanke te im priredili i svečanu večeru. Kralj i kraljica su položili i vijenac ispred Spomenika domovini, a kralj se sastao i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te Vlade Andrejom Plenkovićem.

Uz predsjednika Milanovića sudjelovao je u Hrvatskom državnom arhivu na hrvatsko-španjolski forum na kojem je potpisan Memorandum između ministarstava obrazovanja dvije zemlje o projektu vrijednom 650 milijuna eura.

Zagreb: Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva znanosti Hrvatske i Španjolske

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Program je to istraživanja nuklearne fuzije koja bi u budućnosti mogla biti izvor energije kao zamjena za fosilna goriva i nadopuna drugim rješenjima za čistu energiju. Projekt DONES, inicijativa dviju zemalja, koja je ujedno strateški važna za EU, predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES te uključuje suradnju fizičara dviju zemalja, hrvatskih i španjolskih kompanija i daje šanse hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a (European Strategy Forum on Research Infrastructures) kao istraživačka infrastruktura za testiranje materijala potrebnih za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću fuzije, za razliku od klasičnih nuklearnih elektrana koje rade na principu fisije. 2035. bi se u Granadi na jugu Španjolske trebala početi graditi fuzijska elektrana DEMO, a projekt DONES trebao bi dati materijal za nju. Elektrana bi trebala biti stavljena u funkciju oko 2050. godine.

– Projekt DONES je dokaz važnosti koju mi, u Hrvatskoj i Španjolskoj, dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu briljantan primjer suradnje i partnerstva u svom najboljem izdanju između naše dvije zemlje – rekao je kralj Filip dodavši kako je Europska unija prepoznala važnost i hitnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije, ali i da, iako je potpora institucija EU-a jako važna, to traži i uključivanje zemalja članica i partnera.

– Za nas je danas ogroman izvor ponosa, kada postavljamo temelje za ovaj izvrstan projekt, istaknuti tako ambiciozan i tehnološki napredan program kao obilježje naše bilateralne suradnje s Hrvatskom – poručio je.

Predsjednik Milanović također je istaknuo kako je ovo iznimno važan događaj za suradnju između dvije zemlje koji ima i snažnu europsku dimenziju naglašavajući važnost projekta istraživanja nuklearne fuzije i za hrvatske znanstvenika i kompanije.

Složili su se da je u današnjem svijetu punom izazova, kad znanstvenici upozoravaju da je hitno potrebno djelovati, a održiv razvoj je nešto bez čega se neće moći, potreban kolektivan napor, dijeljenje znanja i kreativnosti.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...