Krvavi mjesec | 24sata


Posljednja potpuna pomrčina Mjeseca u naredne tri godine stiže 8. studenog 2022., a sljedeća će se dogoditi tek 14. ožujka 2025. – iako ćemo tijekom tog vremena nastaviti viđati djelomične pomrčine Mjeseca.

POGLEDAJTE VIDEO: Puni mjesec – timelapse

Ova pomrčina će započeti u 4:10 ujutro (0810 GMT) i završiti otprilike u 7:49 ujutro (1149 GMT). Međutim, razdoblje potpune pomrčine je kraće od ovoga i trajat će od 5:17 do 6:42 ujutro, piše Space.

Inače, pomrčina Mjeseca nastaje kada se Sunce, Zemlja i Mjesec poravnaju tako da Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. U potpunoj pomrčini Mjeseca, cijeli Mjesec pada unutar najtamnijeg dijela Zemljine sjene, koji se naziva umbra. Kada je Mjesec unutar umbre, postat će crvenkaste boje. Zbog ovog fenomena pomrčine Mjeseca ponekad se nazivaju ‘Krvavi Mjeseci’.

Kako promatrati pomrčinu?

Za promatranje pomrčine Mjeseca nije vam potrebna nikakva posebna oprema, ali će dalekozor ili teleskop poboljšati pogled i crvenu boju. Tamno okruženje daleko od jakih svjetala stvara najbolje uvjete gledanja.

Foto: Dreamstime

Zašto Mjesec postaje crven tijekom pomrčine Mjeseca?

Isti fenomen zbog kojeg naše nebo postaje plavo, a zalasci sunca crveni, uzrokuje da Mjesec postane crven tijekom pomrčine Mjeseca. To se zove Rayleighovo raspršenje. Svjetlost putuje u valovima, a različite boje svjetlosti imaju različita fizička svojstva. Plava svjetlost ima kraću valnu duljinu i lakše se raspršuje u česticama u Zemljinoj atmosferi od crvene svjetlosti, koja ima dužu valnu duljinu.

Crveno svjetlo, s druge strane, putuje direktnije kroz atmosferu. Kada je Sunce iznad nas, vidimo plavu svjetlost po cijelom nebu. Ali kada Sunce zalazi, sunčeva svjetlost mora proći kroz više atmosfere i putovati dalje prije nego što stigne do naših očiju. Plava svjetlost Sunca se raspršuje, a crvena, narančasta i žuta svjetlost duže valne duljine prolazi.

Tijekom pomrčine, Mjesec postaje crven jer jedina sunčeva svjetlost koja dopire do Mjeseca prolazi kroz Zemljinu atmosferu. Što je više prašine ili oblaka u Zemljinoj atmosferi tijekom pomrčine, to će Mjesec biti crveniji, prenosi NASA.

Pomrčina Krvavog Mjeseca u Biku – astroprognoza

Ovo je glavni događaj u studenom. Pomrčine Krvavog Mjeseca označavaju završetak i mogu zatvoriti vrata negdje u našim životima.

Moguće je da će suočavanje s ovom promjenom biti teško, ova zatvorena vrata mogu nas odvesti na pravi put, čak i ako se u početku ne čini tako. Pomrčina Krvavog Mjeseca događa se u znaku Bika i može pokrenuti teme koje se odnose na novac i odnose.

Mjesečeve mijene

Foto: Screenshot/Facebook, Pixabay

Također, utječe na prevladavanje blokada sa samopouzdanjem. Ako se nosite s izazovnom situacijom za vrijeme pomrčine, fokusirajte se na to koje svoje sposobnosti i talente možete iskoristiti.

Točno ispod pomrčine Krvavog Mjeseca, Merkur će se poravnati sa Suncem. Ovaj događaj ukazuje na novi ciklus svijesti, mentalnog rasta i dubljih saznanja.

Kada se Merkur poravna sa Suncem, možemo dobiti novu jasnoću i početi gledati stvari iz nove i oštrije perspektive. Stvari koje su bile zbunjujuće mogu postati jasnije.

Ovo može biti pojačano energijom pomrčine koja također može osvijetliti i otključati višu istinu. Budite sigurni da govorite svoju istinu pod ovom energijom, jer se sve laži ili obmane mogu lakše razotkriti, prenosi Atma.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...