Kubanski pilot je prebjegao s komunističkog otoka u SAD: ‘Bježim iz svoje zemlje’

Kubanski pilot prebjegao je iz svoje zemlje u Sjedinjene Države i u petak sletio u Floridu u ruskom jednomotornom zrakoplovu, priopćila je u subotu uprava zračne luke u Miamiju.

POGLEDAJ VIDEO:

– U petak oko 11.30 sati po mjesnom vremenu (17.30 sati po srednjoeuropskom) Antonov AN-2, dvokrilac s propelerom, ruske proizvodnje, sletio je na aerodrom na jugu Floride – dodala je uprava.

Pilot je rekao da ‘bježi iz svoje zemlje i da dolazi iz Sancti Spiritusa’, pokrajine u središtu komunističkog otoka, rekle su lučke vlasti. Američka granična policija koja se bavi slučajem stigla je na mjesto događaja.

– Kubanske vlasti nisu primile službenu obavijest američkih agencija – objavilo je u subotu kubansko civilno zrakoplovstvo putem službenog glasila Granma, rekavši da “provodi istragu o pojedinostima incidenta”.

Martinez Machado koji je radio u državnoj aviokompaniji poletio je u petak u 7.00 sati po mjesnom vremenu (13.00 sati po srednjoeuropskom) iz pokrajine Sancti Spiritus radi zaprašivanja, tvrdi pak Kuba.

No ‘nakon završetka drugog leta’ nije se vratio u bazu, dodaje civilno zrakoplovstvo.

– Moj sin je jutros ilegalno napustio zemlju u zrakoplovu s kojim je radio. Ne odobravam njegovu odluku, ali i dalje mi je sin – reagirala je u petak Elisa Machado Padron, dezerterova majka, na Facebooku.

Mnogi Kubanci su zadnjih mjeseci otišli iz domovine zbog nestašica i najgore gospodarske krize u zadnjih 30 godina i pokušavaju ući u SAD.

Između listopada 2021. i kolovoza 2022. gotovo 200.000 Kubanaca uhićeno je na američkoj granici, a lani u istom razdoblju 30.000, pokazuju podatci granične policije.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...