Kupa u Karlovcu stagnira, a vrh vodnog vala na petrinjskom području očekuje se već sutra

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o vodostajima rijeka i stanju od 13 sati. Kako navode, na snazi su izvanredne mjere obrane poplava za Črnec – Ustava Črnec; Ilova – Veliko Vukovje; Korana – Karlovac; Kupa – Farkašić; Lika – Selište. 

Vodostaj Kupe u Karlovcu u 13 sati bio je +747 cm i stagnira te se ne očekuje daljnji porast.

– Ovo su visoki, ali ne i previsoki vodostaji za karlovačko područje tako da većih šteta i značajnijih ugroza od poplava nije bilo. Naravno, u ovakvim uvjetima dosta visokih vodostaja i 3 dana neprekidnih znatnih kišnih oborina uvijek bude poplavljenih cesta, dvorišta, polja i oranica. Zato je bilo dosta intervencija na terenu, pogotovo oko pumpanja, odnosno evakuacije zaobalnih i procjednih voda i to ne samo na karlovačkom, već i na zagrebačkom, velikogoričkom i gospićkom području – navode iz Civilne zaštite. 

Na petrinjskom području se vrh vodnog vala Kupe očekuje u petak i to na razini sličnoj prije mjesec dana. 

– Tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći, a ujedno i tijekom današnjeg dana linije obrane od poplava postavljene prošlog mjeseca na tri kritične lokacije desnog kupskog nasipa na petrinjskom području (most Brest, Krnica, Nova Drenčina) bit će dodatno utvrđene i ojačane kako bi se spremno dočekao vodni val rijeke Kupe iz Karlovca te se značajnije ugroze na petrinjskom i na sisačkom području ne očekuju. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava – navode. 

U priopćenju ističu i kako je jučer otvorena i ustava Prevlaka putem koje se dio savskih voda upušta u retenciju Žutica te se i tako snižavaju vodostaji Save i Kupe na sisačkom području. 

– U narednim danima i dalje nestabilno povremeno s kišom i snijegom. Očekivano zahlađenje dovest će do pretvaranja dijela oborine u snijeg i na taj način će se usporiti dotok palih oborina u vodotoke, odnosno nove oborine neće dovesti do ponovnog porasta vodostaja – navode iz Civilne zaštite. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...