Ljetno računanje vremena | 24sataPomicanjem sata utječemo na bioritam, a osobito zato što ljetnim računanjem gubimo sat vremena sna. Istraživanja stručnjaka potvrdila su kako pomicanje sata uključuje fizičke i psihičke tegobe kod mnogih, a udružene čak mogu voditi do povećanog rizika od smrti.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako preživjeti pomicanje sata

Neurolozi upozoravaju kako velika opasnost prijeti kardiovaskularnim bolesnicima te da postoji velika opasnost od srčanog udara.

Uz smanjenu koncentraciju, otežano pamćenje i izraziti umor te dnevnu pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom učinkovitošću. Usto, promjene u ritmu spavanja vode do neravnoteže hormona i povećanja krvnog tlaka.

Mnogi će se boriti sa glavoboljom i osjećajem neispavanosti, a stručnjaci smatraju da to, među ostalim, vodi i do većeg broja prometnih nezgoda na cestama. Iako u Hrvatskoj još nema istraživanja o toj temi, pretpostavlja se da imamo iste probleme kao i druge zemlje.

Liječnici nerijetko savjetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vrijeme. U noći pomicanja sata dobro je ići spavati ranije ili sljedećeg dana pokušati odspavati duže kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme. Loš san utječe i na imunitet, pa valja pripaziti na unos zdravijih namirnica.

Zdrav san može omesti i korištenje elektroničkih uređaja, pa izbjegavajte prije spavanja gledati TV ili koristiti mobitel. Također, smanjite količinu kave koju inače popijete, kao i broj cigareta koje ste popušili.

Postupno mijenjajte ritam, pa nekoliko dana prije promjene krenite na spavanje 15 minuta ranije i budite se 15 minuta ranije. Imajte na umu da je odraslima potrebno najmanje sedam sati sna, a pritom izbjegavajte konzumaciju teže hrane prije spavanja.

Umjesto toga radije popijte čaj od trešanja koji je bogat melatoninom, ili toplu šalicu mlijeka s medom. Spavaću sobu nemojte pretjerano zagrijavati, navucite zastore i zamračite je, a možete dodati i mirise poput lavande, vanilije ili kamilice koji će pomoći u ublažavanju nesanice.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...