Macron i Putin: Treba smiriti migrantsku krizu u Bjelorusiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin suglasili su se glede potrebe deeskalacije migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, iako se nisu složili i o njezinim uzrocima, rekao je u ponedjeljak francuski dužnosnik. 

„Cilj ovog poziva bio je kraj te krize“, rekao je Macronov savjetnik nakon telefonskog razgovora na inicijativu francuskog predsjednika koji je trajao sat i 45 minuta. 

„Po pitanju migracija, iako se razilazimo oko uzroka trenutne krize na bjeloruskoj granici, Vladimir Putin je rekao predsjedniku da razumije potrebu da se ona završi, prvenstveno zbog ljudskog dostojanstva migranata koji su instrumentalizirani“, dodao je savjetnik. 

Kremlj je objavio da je Putin ponovio kako bi europski čelnici o tom problemu trebali razgovarati izravno s bjeloruskim predsjednikom Aleksanderom Lukašenkom. U pozivu je kritizirao i tretman poljskih snaga sigurnosti na granici prema migrantima. 

O krizi su u ponedjeljak razgovarali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Dogovorili su se da će koordinirati svoje buduće korake. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...