Macron: ‘Ne priznajemo puč u Nigeriji. Svaki dan razgovaram sa svrgnutim predsjednikom’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da svakodnevno razgovara sa svrgnutim nigerskim predsjednikom Mohamedom Bazoumom, koji je vojnim pučem uklonjen s vlasti. 

“Svaki dan razgovaram s predsjednikom Bazoumom. Podržavamo ga. Ne priznajemo one koji su izveli puč. Odluke koje ćemo poduzeti, koje god bile, bit će utemeljene na razmjeni mišljenja s Bazoumom”, rekao je Macron.

Macronovi komentari objavljeni su na društvenim mrežama Elizejske palače, u vrijeme kad je predsjednik s novinarima razgovarao o obrazovnim pitanjima na jugu Francuske.

Vojna vlada Nigera, koja je preuzela vlast 26. srpnja, optužila je u petak Macrona da se u komentarima o puču služio retorikom podjela i da Francuska želi ponovno uspostaviti kolonijalni odnos sa svojom bivšom kolonijom.

U četvrtak je naredila policiji da protjera francuskog veleposlanika, potez koji će dodatno narušiti odnose dviju država. 

Francuska želi povratak svrgnutog predsjednika

Francuska je zatražila da se svrgnuti predsjednik Bazoum vrati na dužnost i najavila da će poduprijeti napore bloka zapadnoafričkih država ECOWAS-a da se obnovi stanje prije udara.

Vođe vojnog udara slijede strategiju hunti u susjednom Maliju i Burkini Faso i distanciraju se od bivše kolonijalne sile u toj regiji.

Niger je za Francusku ključna zemlja u borbi protiv islamističkih pobunjenika i u toj zemlji ima 1500 svojih vojnika. 

Nakon vojnih udara, Pariz je iz Malija i Burkine Faso povukao tisuće pripadnika oružanih snaga.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...