Mađari popustili: EU dogovorila početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom

Veleposlanici Europske unije formalno su se u petak složili o početku pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, priopćilo je belgijsko predsjedništvo EU-a, dodajući da će se to dogoditi na međuvladinim konferencijama 25. lipnja.

Belgija, koja šestomjesečno predsjeda EU-om, objavila je na društvenoj mreži X da bi odluku trebali službeno odobriti ministri financija i gospodarstva koji će se sastati idućeg petka. Otvaranje pregovora s Europskom unijom bilo bi poticaj za moral Ukrajine dok ruske snage napreduju u regiji Donjeck i otvaraju novu frontu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Sporazum znači da je Mađarska za sada odustala od svog protivljenja približavanju Ukrajine članstvu u EU. Budimpešta, koja ima bliske veze s Moskvom, rekla je da sumnja u procjenu Europske komisije da je Ukrajina spremna.

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti oko početka pregovora. Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska od 1. srpnja preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u tjednima nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., a četiri mjeseca kasnije dobila je status kandidata.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

2 misli o “Mađari popustili: EU dogovorila početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom

  1. Your writing is a true testament to your expertise and dedication to your craft. I’m continually impressed by the depth of your knowledge and the clarity of your explanations. Keep up the phenomenal work!

Vaša iskustva i mišljenje ...