Maja Đerek podnijela kaznenu prijavu protiv premijera i Vlade

U ime udruge zviđdača, Maja Đerek je  USKOK- u je predala kaznenu prijavu protiv premijera i članova Vlade zbog načina smjene operativnih direktora u INA-i prošle godine.

– Riječ je o smjeni 9 operativnih direktora koje je Vlada dogovorila direktno s MOL-om. To je zoom konferencija u kojoj član Nadzornog odbora INA-e i čovjek u visokom menadžmentu MOL-a, gospodin Sabo, dogovori da su smjene dogovorene direktno s Vladom RH. Zaobišli su Zakon o trgovačkim društvima i interne akte INA-e – rekla je.

Naime, prema Zakonu o trgovačkim društvima i internim aktima INA-e postavljanje i smjena operativnih direktora sključivo su u nadležnosti Uprave INA-e.

– Gospodin Škugor ne da nije bio među tih 9 direktora nego je napredovao i postao član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. Sigurno će ići i druge kaznene prijave – dodaje.

Podsjetimo, Mađarski članovi uprave Ine dali su ostavke u petak.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli su ostavke 16. rujna 2022., unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza.

Gospodin Horváth i gospodin Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. godine. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor, te su unatoč potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali osobnu zapovjednu odgovornost za cjelokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije.

Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije.

– Izbor članova Uprave je hrvatska diskrecija. U svakom trenutku vlada ili od nje ovlaštena osoba kao predstavniki vlasnika može reći da ti idu i dolaze novi. Ukoliko ne znam što nije na stvari, mađarski suvlasnik će na to pristati. Ti ljudi snosi odgovornost, dogodilo im se pod nosom nešto što im se nije smjelo dogoditi – rekao je na tu temu predsjednik Milanović.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...