Mala i kratka suknja: Kako je minica postala dio modne revolucije i ušla u povijest stilaOvaj odjevni predmet, koji danas doživljavamo kao modnu svakodnevicu, dio je modne povijesti, ključne za razvoj društvene scene.

POGLEDAJTE VIDEO: Petar Trbović o kreativnom poslu stiliste

1963. godine Mary Quant je u izlog svog butika Bazaar stavila minicu i time dala ‘uniformu’ mladim generacijama koje su bile spremne sudjelovati u promjenama.

Osim Mary, i André Courragès je u to doba bio vodeći dizajner mini suknje i kratke haljine, kod njega je glavni stilski moment bio futurizam.

Jedna od ikona stila bila je Twiggy, sitna djevojka koja je za ono vrijeme bila izuzetno dječačkog izgleda. Naime, u to doba manekenke su bile ženstvenih oblina.

Prve su minice bile šarene i podsjećale na oblik kvadrata. Jedan od razloga zašto je postala popularna je i njezina praktičnost, dizajneri su je lako uklopili u dnevnu uniformu, a tu je i jednostavnost nošenja i kombiniranja s jaknama i visokim čizmama.

Mini suknja postala je simbol novog doba i vremena koje ženi daje više slobode te ona sama bira kako će izgledati. Do onda su, u pedesetima, žene imale duže suknje strukirane forme i jedan, gotovo identičan stil.

Minica je i dalje ostala simbol slobode, u devedesetima je imala sportske elemente i plisirane detalje, pod utjecajem školske uniforme.

Iako je nosimo na razne načine, originalni stil iz 60-ih i dalje impresionira mnoge dizajnere, primjer je Giambattista Valli.

Predlagali su je brojni brendovi, ukrašavajući je raznim remenjem i detaljima.

I danas je ovaj modni predmet izazov za dizajnere, mnogi ga predlažu u novim kolekcijama.

Volani, šljokice i animal print simbol su suknje koja je savršena za večernje izlaske.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...