Markotić: Osoblje je postupilo po pravilima struke u slučaju preminulog čovjeka sa Zaraze

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je za RTL da je moguće da Hrvatska bude opet imala stanje kao u prosincu 2020., odnosno i preko 4000 zaraženih na dan. Markotić je rekla da ju kulminacija nije previše iznenadila.

– Nije me previše iznenadilo… Gledajući situaciju u baltičkim zemljama gdje se nešto slično događa, s obzirom na hladnije vrijeme i brzinu širenja delta varijante među necijepljenima bilo je za očekivati da će brojevi biti viši. Možemo očekivati da će brojevi još rasti, pa i brzo, pa možda i dosta visoko – rekla je.

Dodala je da trenutno na Zaraznoj imaju 15 bolesnika na ECMO uređaju, aparatu za izvantjelesnu oksigenaciju, svi su necijepljeni i među njima ima dosta mlađih ljudi. 

– Dosta je težih bolesnika u Klinici, za koje treba određeno duže vrijeme da se otpuste, tako da je popunjenost visoka i, naravno, prenapregnutost osoblja velika – rekla je.

Istaknula je da ne sjeća se čak niti u vrijeme one pandemije gripe H1N1, pa niti u drugom, trećem valu da je kod nas baš na jednom mjestu bilo toliko ljudi na ECMO-u.

– Pokušavamo shvatiti što se događa, zašto dio njih koji su bili i zdravi i općeg dobro stanja, sada su na ECMO-u – rekla je.

Rekla je da je moguće da na njihovo stanje utječe količina virusa koju su primili, primjerice ako su bili u zatvorenim prostorima.

Za incident u klinici kad je jedan pacijent zaražen koronavirusom preko balkona pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te je kasnije pronađen mrtav u domu kod Samobora, Markotić je rekla da su djelatnici korektno reagirali. 

– Nažalost, moja sućut obitelji, jako nam je žao da se tako nešto završilo na taj način. Moram upozoriti još jednom ljude da zaista moraju vjerovati struci i da način na koji govorimo da se trebaju zaštiti, od cijepljenja, distanci, maske, je iznimno bitan. Iznimno je bitno da nam vjeruju i da slijede ono što im govorimo kod liječenja, bilo da ih otpustimo doma ili su u bolnici. Nema razloga da bilo koga ako ne treba zadržavamo. 

Objasnila je ima li u tom slučaju odgovornosti bolnice. 

– Ne bi trebalo biti, sve je monitorirano. To se dogodilo u nekoliko minuta. Ima se osoblja onoliko koliko se ima. Osoblje je usmjereno kontinuirano na bolesnike zbog toga su i svi odjeli monitorirani. Osoblje je postupilo po svim pravilima struke – rekla je.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...