MEDIJI BLISKI KOLAKUŠIČU TVRDE: Odlaskom Škore, on će postati novi lider desnog centra


Naprasni odlazak Miroslava Škore s mjesta predsjednika Domovinskog pokreta, gotovo u stilu bivšega premijera Ive Sanadera, izazvao je pravu pomutnju na hrvatskoj političkoj sceni. Prazninu zadnjih dana pokušavaju popuniti mediji kalkulirajući tko bi mogao popuniti ispražnjeni politički prostor od centra na desno. 

‘Škorin odlazak u ovom trenutku otvara ogroman prostor dvjema političkim grupacijama, odnosno prije svega nezavisnom europarlamentarcu Mislavu Kolakušiću, ali djelomično i Mostu. Kolakušić, koji se nametnuo biračkom tijelu nesmiljenom žestinom borca protiv korupcije posljednjih mjeseci se svojim nastupima u Europskom parlamentu polako, ali sigurno pretvara u istinskog lidera desnog centra. Svojim stavovima o borbi protiv pandemije u kojima žestoko proziva vlasti EU zbog neznanstvenog i dogmatskog pristupa donošenju mjera, stavovima o migrantima te Matićevoj spornoj rezoluciji koja promiče uvođenje promocije LGBT -a u škole, Kolakušić je nesumnjivo pokazao da se radi o političaru s vrlo čvrsto izgrađenim stavovima koji bi se mogli svrstati u desni centar sa snažnim naglaskom na uspostavu pravne države i borbu protiv korupcije, piše portal Fokusonline blizak hrvatskom europarlamentarcu.

 

Iako Jutarnji list, kojeg zbog vlasništva obitelji Hanžeković ne treba uzimati previše relevantnim,  piše kako se Kolakušićevo ime spominje u kontekstu mogućnosti preuzimanja Domovinskog pokreta, to ne zvuči realno. No, prelazak velikog broja Škorinih birača Kolakušiću zvuči puno realnije.

Kolakušić otvara teme korupcije i kriminala koje tište sve u Hrvatskoj, bili oni lijevi ili desni. S druge strane, Škorina politika obračuna s „dubokom državom“ zaustavljala se na Pupovcu i 90-ima i kao takva nije imala šanse biti korisna ni za koga, pa niti za njegovo brojčano respektabilno biračko tijelo.

Škoro je pokazao da nije spreman uhvatiti se u koštac s modernim problemima Hrvatske – korupcijom, ekonomskim propadanjem i položajem Hrvatske u EU, ali i temama poput borbe protiv pandemije, političkim rastom korporativnih ekoloških pokreta, ulogom korporativnih medija u modernoj demokraciji i sve većim pritiskom države na temeljne slobode i prava građana.

Kolakušić pokazuje mišiće upravo na tim temama.

Zato ćemo nesumnjivo slijedeće tri godine gledat veliko preslagivanje na političkoj sceni, pogotovo ako se Kolakušić konačno odluči na osnivanje vlastite stranke i izgradnju infrastrukture diljem Hrvatske.

26-7-2021 FOTO-yt

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...