Meksički crkveni vođa dobio je 16 godina zbog silovanja djece

Naason Joaquin Garcia, vođa evangeličke organizacije Svjetlo svijeta osnovane u Meksiku, osuđen je u srijedu na šesnaest godina i osam mjeseci zatvora zbog spolne zlouporabe triju djevojčica u Kaliforniji.

Naason Joaquin Garcia (53) je prošlog tjedna priznao krivnju za ta djela.

Uhićen je u Kaliforniji 2019. za kaznena djela koja je počinio između 2015. i 2018. dok je bio vođa Svjetla svijeta, međunarodne vjerske organizacije sa sjedištem u Meksiku, koja kaže da ima 5 milijuna sljedbenika u svijetu.

Vođa i dvije suoptuženice, koja su također priznale krivnju za spolnu zlouporabu djevojčica, optuženi su da su žrtve prisiljavali na spolni čin, rekavši im da se “protive samom Bogu ako ne ispune želje ‘Apostola’, kako su zvali Garciju.

Vjerski vođa je dugo nijekao djela, ali se na kraju nagodio s tužiteljstvom o priznanju krivnje za silovanje dviju malodobnica i za spolnu zlouporabu petnaestogodišnjeg djeteta.

Uoči izricanja presude Naasonu Joaquinu Garciji u srijedu, sudac Ronald Coen ispričao se žrtvama, od kojih su mnoge htjele svjedočiti na suđenju i zatražio najveću moguću kaznu za silovatelja.

“Ruke su mi vezane”, rekao je sudac žrtvama. No “svijet vas je čuo”, dodao je Coen, nazvavši zatim osuđenika “seksualnim predatorom”.

“Zaslužujete zauvijek ostati u zatvoru, ali ni to nije dovoljno”, rekla je jedna od žrtava u izjavi pročitanoj na suđenju.

“Zbog njega sam izgubila vjeru (…). Iskoristio je mene, moju nedužnost i vjeru u Boga”, dodala je druga.

Unatoč mučnim svjedočenjima i činjenici da je njihov vođa priznao zlodjela, Svjetlo svijeta je javno potvrdilo potporu ‘Apostolu Isusa Krista’, kako ga nazivaju.

U priopćenju na španjolskom jeziku objavljenom na Twitteru nakon izricanja kazne, organizacija optužuje sud da je “izmislio” dokaze protiv Naasona Juaquina Garcije i uskratio mu pravo na pošteno suđenje.

Tvrdi da “nije imao drugog izbora nego pristati na nagodbu” i priznati krivnju, što je “najbolji način da zaštiti Crkvu i svoju obitelj”.

“Naše povjerenje u njega nije ni najmanje narušeno poznavajući njegovo poštenje, ponašanje i rad”, ističe organizacija.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...