Merckova tableta ipak nije toliko učinkovita protiv korone

Merckova oralna antivirusna terapija protiv covida-19 nije učinkovita kao što se mislilo, priopćili su u petak u novom izvješću iz Merck & Co, javlja Reuters.

Ispostavilo se da eksperimentalna pilula protiv korona virusa ima znatno manji učinak po pitanju hospitalizacije i smrti, nego što se ranije mislilo.

Proizvođač je priopćio kako su tablete pokazale 30 posto manje hospitalizacije i smrtnih slučajeva, na temelju preko 1400 pacijenata. U listopadu su podaci pokazali učinkovitost do 50 posto, i to na temelju 775 pacijenata.

Podaci su objavljeni prije nego li je američka Agencija za hranu i lijekove objavila niz dokumenata od strane vanjskih stručnjaka koji će se u utorak sastati, kako bi odlučili hoće li odobriti pilule. Iz Agencije nisu dali preporuku o tome treba li pilule odobriti.

Tablete kao što je Marckov lijek reklamiraju se kao potencijalne promjene u vrijeme pandemije jer se mogu uzimati kao rani tretmani kod kuće te kako bi se spriječile hospitalizacije i smrtni slučajevi.

U potpunoj analizi zabilježen je jedan smrtni slučaj u skupini koja je primala molnupiravir, a devet u skupini koja je primala placebo.

Dionice Mercka pale su za 2,8 posto u pretprodajnom trgovanju. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...