Meta je uklonila lažni video ukrajinskog predsjednika

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poziva svoje vojnike na kapitulaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini.

“Naša ekipa je identificirala i uklonila ‘deep fake’ video koji prikazuje predsjednika Zelenskija kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom”, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

“Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama.”

Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja “deep fake” tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...