Milanović se neće susresti s Nancy Pelosi: ‘Amerikanci su tražili sastanak, a ja ne mogu’

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada, a posjetit će i zvjezdarnicu Orion.

Za medije je prokomentirao dolazak Nancy Pelosi u Hrvatsku. Rekao je kako ne vjeruje da će se susresti s njom jer ona već u utorak odlazi iz Hrvatske.

– Amerikanci su tražili sastanak, ja ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada – rekao je.

Milanović neće sudjelovati na susretima platforme jer ne zna je li pozvan. Milanović ističe da je puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati.

– To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovat – poručio je Milanović.

Vjerujem da radim ispravno

Osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika.

– Očekuje se da obučavamo njihove vojnike… Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu – rekao je Milanović.

– To je crta preko koje ne dopuštam – dodao je i poručio: 

– To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život – kaže predsjednik dodajući kako je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, ‘našoj strani povijesti’.

Milanović vjeruje kako se Hrvatsku tretira kao neozbiljnu državu.

Spomenuo i Srbiju

– Sad bi mi trebali raditi za druge. Ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskog OSRH-a koji ima jednog vrhovnog zapovjednika i odluka se donosi da ja ne znam ništa. To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. to je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obvezu, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obvezu prema NATO-u, nema obveza borbenih, nema nikakvih obveza. U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar, ali sporazum ne ide u detalje – pojasnio je.

Usporedio je i što bi bilo da Hrvatska napadne Srbiju i da zarati.

– Hoće li nama NATO pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju. Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obvezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kako koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi – kaže Milanović.

Uskoro više…

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...