Milorad Dodik: Kriminalizirat ćemo klevetu i odrediti potpuno novi odnos prema SAD-u

Vlasti u Republici Srpskoj neće odustati od kriminalizacije klevete unatoč brojnim kritikama koje su im zbog toga upućene, kazao je u četvrtak čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavivši istodobno kako planira utvrditi novi odnos prema SAD-u pod čijim je sankcijama od 2017. godine.

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako odbacuje sve primjedbe zbog predloženih izmjena entitetskog kaznenog zakona po kojima bi povreda časti i ugleda odnosno kleveta postali kazneno djelo za što bi se propisivale drakonske novčane kazne veće od 50 tisuća eura.

“Taj će zakon u nacrtu biti usvojen već narednog tjedna”, izjavio je Dodik čija stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s koalicijskim partnerima ima većinu u Narodnoj skupštini RS.

Taj je parlament ovog tjedna započeo zasjedanje na čiji je dnevni red uvršten i nacrt zakona o kriminalizaciji klevete zbog čega su prosvjedovale novinarske udruge iz BiH a iz Delegacije EU zatražili su da takav zakonski prijedlog bude povučen iz rasprave jer njegove odredbe nisu sukladne europskim standardima.

Dodik sada kaže kako ga te kritike ne zanimaju kao i da je odlučan vrlo brzo poslati parlamentu prijedlog zakona kojim bi se nevladine organizacije s donacijama iz inozemstva morale registrirati kao “strani agenti”.

“Predvidjeli smo (za te organizacije) financijske kazne i onemogućavanje daljeg rada”, kazao je Dodik koji je ranije tvrdio da nevladine udruge financirane iz inozemstva rade na rušenju njegove vlasti a pri tom je posebice krivio SAD.

Sam Dodik je pod američkim sankcijama još od 2017. godine a SAD su u srijedu objavile kako će na isti način kazniti i njegova čovjeka koji je na čelu entitetske geodetske uprave zbog protuzakonitog knjiženja imovine države BiH na entitet RS.

Komentirajući tu činjenicu Dodik je sada kazao kako će vladajuća koalicija u RS koju on kontrolira “razmotriti odnos prema SAD, koliko god to stajalo” a da će se RS odcijepiti od BiH bude li se inzistiralo da su nekretnine bivše Republike BiH vlasnišvo sadašnje države a ne njenih entiteta.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...