Ministar Fuchs: Vjerujem da neće biti prosvjeda, dobrobit djece mora biti na prvom mjestu

Na pitanje strahuje li Vlada od prosvjeda nakon što je Sindikat odbio njihovu ponudu o povećanju osnovice šest posto, ministar Fuchs poručio je kako vjeruje da do štrajka neće doći te kako dobrobit djece mora biti na prvom mjestu.

– Kad god se pojavljuju takve nesuglasice, onda se ovdje uvijek, neovisno tko je u oporbi, prelamaju politički utjecaji i nekakva moguća razmišljanja pojedinaca o budućim političkim karijerama, pa i s tog aspekta to sve treba promatrati – rekao je.

Vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ Jelkovec, istaknuo je da postoje protokoli Ministarstva koji ravnatelja i djelatnike škola upućuju kako i na koji način reagirati i postupati.

Ondje su roditelji jednog razreda odlučili da neće slati djecu u školu nakon što je jedan od učenika, koji otprije ima problema u ponašanju, u školskom WC-u napao drugog učenika. Škola je o tom događaju obavijestila Ministarstvo, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, školsku medicinu i policiju.

Fuchs je istaknuo kako treba činiti sve da se nasilje ne dešava educirajući djecu, razgovarajući i s njima i s roditeljima, a ako se ono desi “onda se zna što radi ravnatelj, koga obavještava i koje službe”.

– U zadnjem slučaju nasilja u zagrebačkoj školi sve je to odrađeno. Štoviše, s tim učenikom se individualno radilo već dulje vrijeme. U ovom slučaju škola je postupila zaista korektno, kako se i očekivalo – ocijenio je.

Na pitanje tko je u ovom slučaju propustio odraditi svoj posao s obzirom na to da učenik koji je napao drugog učenika otprije ima problema u ponašanju, ministar Fuchs odgovorio je kako ne smatra da je bilo propusta, pojasnivši kako je riječ o pitanju inkluzivnosti učenika s posebnim potrebama.

– Postoje neke stvari gdje je zaista donekle pitanje može li se neki učenik uključiti u neki rad, ali u ovom trenutku nastojimo učiniti sve da se ti učenici uključe – rekao je ministar.

Na pitanje hoće li Ministarstvo obrazovanja poslati inspekciju u školu kako bi se preispitala odgovornost ravnateljice, odgovorio je da je ravnateljica postupila u skladu s propisima zbog čega ne vidi potrebu za tim korakom. Sljedeći koraci, dodao je, odnose na socijalne i druge službe koje trebaju donijeti svoj sud.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...