Ministar Primorac o mogućim poskupljenjima i nestašici: ‘Dalmatinci nisu oštećeni’

Veliki porast cijena pogodio je cijeli svijet, a tako i Hrvatsku. Proizvodi na akciji s polica nestaju u rekordnom roku, a ministar financija Marko Primorac smatra da nestašice neće biti. U gostovanju na RTL-u istaknuo je nove mjere koje planiraju uvesti kako bi smanjili krizu.

– Slično su najavljivali i subjekti koji su se bavili prodajom goriva kada su ograničene marže, nitko nije zatvorio benzinske postaje – rekao je ministar.

– Obzirom na poteškoće trgovaca, kao električna energija, koju smo ovim paketom riješili, mislili smo ako to spriječimo, da će biti u mogućnosti snositi taj teret i ograničavanja cijena. Nemaju oni samo te proizvode, nego i druge i mogu ostvarivati visoke profite – kaže ministra na temu što s malim proizvođačima te jesu li oni izostavljeni u mjerama. 

No, što ako cijene opet budu rasle, Primorac se nada kako to neće biti slučaj.

– Vlada opet ima mjere koje i to može ograničiti. Ne bi trebali povećati već sniziti jer smo im ograničili struju i druge troškove – kaže.

U novim mjeraa vlade po pitanju struje, Dalmatinci ističu kako su zakinut iz razloga  jer se oni griju samo na struju i da će ući zbog toga u skuplji razred.

– Nismo mogli na bilo koji drugi način strukturirati mjeru da targetiramo svako kućanstvo, analize su pokazale da 87 posto kućanstava koristi električnu energiju ispod limita, a preostali koristi ovaj preostalih 50 posto električne energije, smatrali smo da je to dobra granica, značajno subvencionirana. Idući razred je daleko ispod tržišne cijene – kaže.

Prokomentirao je i porez na ekstra profit, a navodi kako nisu do kraja definirali sve elemente tog poreza.

– Imamo vremena za definiranje tog poreza, i stopu do kraja godine, porez je to koji će se naplaćivati iduće godine, na dobit 2022. godine, plaćat će se od travnja sljedeće godine – dodaje pa otkriva kako rebalans planiraju u listopadu.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...