Mit ili stvarni čovjek? Širi se priča o ‘Duhu Kijeva’, pilotu MIG-a koji obara ruske avione

Sovjeti su u Drugom svjetskom ratu, u jeku najžešćih napada nacista, imali Vasilija Zajceva. Ukrajinci, čini se, imaju ‘Duha Kijeva’, pilota MIG-a koji je, kako kruže priče, sam oborio šest ruskih aviona u Putinovoj invaziji.

Pogledajte video: Traje bitka za Kijev

Zajcev je postojao

Priča o Zajcevu počela je upravo tako, kao priča. Mit. Dijelovi te priče stigli su i do Nijemaca. Priča o ruskom snajeperistu koji skida njemačke vojnike. Samo, to nije bila tek priča. Zajcev je postojao, u bitci za Staljingrad ubio je 225 vojnika i časnika, piše Wikipedia.

Bio je heroj demoraliziranih sovjetskih vojnika. Nešto slično se sad događa u Kijevu. Samo još nije jasno je li ‘Duh Kijeva’ samo priča, legenda stvorena da diže moral Ukrajincima ili se radi o stvarnom čovjeku.

Nema dokaza da je stvaran, ni ukrajinske vlasti nisu potvrdile njegovo postojanje, ali ukrajinski građani vjeruju u ‘Duha Kijeva’. Bivši ukrajinski predsjednik Porošenko čak je objavio njegovu sliku i napisao da je ‘Duh Kijeva’ stvaran.

Sam srušio šest aviona?

Priča se proširila 24. veljače, u jednoj od najtežoj noći za Ukrajinu od Drugog svjetskog rata.

Vojno nadmoćni Rusi napali su iz više smjerova, ali u zraku su imali gubitaka.

Priča ide da je jedan pilot u 30 sati oborio šest ruskih aviona, uključujići i moćni Su-35. Mit i urbana legenda ili pravi pilot?

Ne zna se. Ali čini se da je Ukrajincima baš to trebalo.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...