Mjere na Gospu: Maske na lice, bez diranja Gospine slike i kipa

Najveći broj vjernika se na blagdan Velike Gospe očekuje u Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu i na Trsatu.

Broj hodočasnika nije ograničen, ali se slavlje, kao i prošle godine, odvija pod epidemiološkim mjerama. Gotovo posvuda će uz cisterne pitke vode biti postavljena i dezinfekcijska sredstva pa se građane moli da ih koriste.

Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske. Tamo se, kao i na brojnim drugim mjestima, preporučuje nošenje maski.

– Dok se budu kretali vjernici, iako su sve mise vani na Trsatu, moraju nositi, odnosno preporučuje se, da nose maske. A kada nađu svoje mjesto, kada sjednu, mogu ih skinuti – rekao je Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.

Bit će čak 27 misa 

U Sinju, kao što se već zna, neće biti procesije.

– Nažalost, to je nemoguće ostvariti ako želimo biti odgovorni, ako želimo sačuvati što više naroda od zaraze ili ne daj Bože – od smrti – rekao je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske. Dodao je kako će svim vjernicima u subotu i nedjelju biti omogućeno da unatoč tome što nema procesije, ipak uspiju zahvaliti Gospi na čak 27 misa. Jedna od specifičnosti svetišta u Sinju i Aljmašu je doticanje Gospine slike ili kipa. ‘

– To je u ovim prilikama strogo zabranjeno – napomenuo je Čovo. Sličnog je mišljenja i župnik iz Aljmaša.

– Ja to inače uvijek naglašavam i kad nije bilo korone. Svoju pobožnost mogu i bez doticaja obaviti – smatra Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta. Mise će se u Aljmašu održavati cijeli dan. Sve je organizirano u skladu s epidemiološkim mjerama.

– Pazimo na sebe i pazimo na druge, znači svaki onaj hodočasnik koji dolazi treba imati masku, treba, znači mi ćemo imati ovdje redare koji će na ulasku gdje su sanitarni čvorovi, dezinficirati sanitarne čvorove, dezinficirati ruke. Gdje je pitka voda bit će osigurane dvije cisterne – rekao je koordinator organizacije hodočašća Darko Barjaktarević. Posebno svečano bit će u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Tamo će se obilježiti uz Veliku Gospu i 50. godišnjica proglašenja bistričkog Svetišta nacionalnim. Središnju misu u 11 sati u nedjelju tamo će voditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. I bistrički župnici pozivaju građane da se pridržavaju mjera.

Najbolje na otvorenom 

– Želim naglasiti da će sve svete mise na Veliku Gospu biti u Crkvi na otvorenom, kako bi se poštivale epidemiološke mjere, pa će Bazilika biti slobodna za obilazak vjernika, koje pozivamo da poštuju mjere. Stoga pozivamo da se veći broj ljudi okuplja u Crkvi na otvorenom – rekao je župnik Domagoj Matošević.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...