Mursko Središće dobilo je bistu Tuđmana: Izlivena je od metaka i za razliku od mnogih – sliči mu

Mursko Središće dobilo je u srijedu bistu Franje Tuđmana, a čini se kako je to i jedna od rijetkih skulptura prvog hrvatskog predsjednika koja mu i sliči. 

Bista predstavlja konceptualnu umjetnost jer je izlivena od metaka, a kipar Nikola Vudrag pojasnio je kako danas prevladava stav da bi spomenici trebali biti modernistički i konceptualni, no da taj koncept ne mora biti odmah vidljiv na klasičnoj skulpturi. 

‘Skulptura liči na sebe, to je dovoljan šok’ 

– Prvo se radi o činjenici da skulptura sliči na sebe, što je već dovoljan šok za razne varijacije na temu prvog hrvatskog predsjednika. Danas gdje je upravo Dr. Franjo Tuđman najdraža tema umjetničke spomeničke kritike trebalo je razlučiti pomodno od vječnog. Umjetničku slobodu od spomeničkog standarda – rekao je Vudrag za RTL

Čahure koje je rastalio dobio je iz hrvatskih vojnih institucija. 

– Poanta je da je Tuđman u žiži rata sklopio konstrukciju da napravi Hrvatsku državu. Državu smo dobili na krvi i metcima, na žalost, što je jako negativna konotacija. Umjetnik mora uzeti nešto negativno i od toga učiniti nešto pozitivno, zato je od metaka odlivena bista – objasnio je. 

‘Jedan metak puknuo u ljevaonici’ 

Kip je odliven u ljevaonici umjetnina Akademije likovne umjetnosti, a Vudrag je otkrio i jednu anegdotu: 

– Jedan metak je čak puknuo u peći u ljevaonici i radnik se počeo buniti: ‘Neću ti ja za tu plaću još poginuti od metaka” – prisjetio se kroz smijeh. 

Kroz godine su u Hrvatskoj brojne skulpture Franje Tuđmana bile predmet diskusija. U Hrvatskoj ih postoji oko 80, a posljednji koji je privukao pažnju je onaj u Novoj Gradiški koji je postao viralni hit ove godine iako tamo stoji od 2008. 

Debata o spomenicima i bistama Franje Tuđmana u Hrvatskoj je bila aktivna i 2018. kada je najnoviji spomenik postavljen u Zagrebu na križanju Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske. 

– Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman – rekao je tada Stjepan Tuđman i otkrio kako mu se najviše sviđa spomenik u Škabrnji. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...