Na jugoistoku Španjolske zbog obilnih kiša zatvorene škole

Španjolske vlasti iz mjera opreza su zatvorile škole, sveučilišta i vrtiće jer su se obilne kiše sručile na obalni jugoistok zemlje u utorak, nakon dugačke suše, ostavivši za sobom poplavljene podrume, potopljene automobile i zatvorene ceste.

Očekuje se da će se jake oborine nastaviti tijekom ostatka utorka u najteže pogođenim područjima, uključujući dijelove regija Murcije, Valencije i Andaluzije.

U gradu Cartagena, hitne službe borile su se da isuše teško poplavljene ulice. Snimke lokalne televizije pokazale su da je voda gotovo u cijelosti pokrila parkirane automobile i motocikle.

Na nekim lokacijama u regiji Valencije bilo je više kiše u nekoliko dana nego sve skupa u proteklih šest mjeseci, izvijestila je nacionalna vremenska agencija AEMET.

Grad Ontinyent u regiji Valencije imao je rekordnu količinu padalina u jednom danu u svibnju u usporedbi s proteklih sto godina, sa 130 litara po četvornom metru, dodala je agencija.

Kiša će ublažiti suše

Kiša bi mogla pomoći u ublažavanju posljedica dugotrajne suše u Španjolskoj, koja je bila na putu da ovo proljeće pretvori u najsuše koje je zabilježeno od 1961. godine, rekao je glasnogovornik AEMET-a Ruben del Campo.

Unatoč kišama, dodao je da se očekuje da će ovo proljeće ipak biti jedno od najsuših ikada zabilježenih.

Oborine u cijeloj zemlji od listopada 2022. do 21. svibnja ove godine su bile 28 posto niže od prosjeka za to razdoblje, rekao je Del Campo.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...