Nadmoćna pobjeda patriota na izborima u Hong Kongu, tek 30 posto građana izašlo glasovati

Propekinški orijentirani kandidati odnijeli su nadmoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Hong Kongu na kojima su se smjeli kandidirati samo “patrioti”, uz rekordno nizak odaziv birača konsterniranih miješanjem Kine u demokratske slobode toga grada.

Odaziv na nedjeljnim izborima od 30,2 posto gotovo je upola manji od onoga na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 2016. godine, a posljednji rezultati pokazuju da su gotovo sva zastupnička mjesta otišla propekinški i proestablišment orijentiranim kandidatima.

Većina od ukupno desetak “umjerenih” kandidata nije uspjelo ući u parlament.

Na izborima je bilo dopušteno sudjelovanje samo onih kandidata koje kineska središnja vlada smatra “patriotima”, odnosno, prokineski orijentiranima, što je naišlo na osudu aktivista, inozemnih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prethodni rekordno nizak odaziv od 43,6 posto zabilježen je na izborima održanim 2000., nakon povratka Hong Konga pod upravu Kine.

Smatra se da je odaziv ključno pitanje, jer služi kao barometar legitimiteta izbora na kojima nema prodemokratskih kandidata a više od trećine mjesta u parlamentu bira povjerenstvo sastavljeno od propekinških lojalista, te nakon što je prije godinu i pol izglasan Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je pridonio zaustavljanju dugotrajnih prodemokratskih prosvjeda.

U sklopu reforme izbornoga sustava, udjel izravno biranih zastupničkih mandata smanjen je s oko polovice na manje od četvrtine, na ukupno 20 mjesta. Četrdeset mjesta odabire povjerenstvo sastavljeno od propekinških lojalista, dok se preostalih 30 popunjavaju iz profesionalnih i poslovnih sektora, kao što su financije i inženjering.

Stopa izlaznosti za ove profesionalne skupine također je pala, sa 74 posto u 2016. godini na 32,2 posto, s time da su neki sektori čiji su birači tradicionalno prodemokratski – uključujući obrazovanje, socijalnu skrb i pravo – zabilježili značajno nižu stopu odaziva.

Godine 2019., na posljednjim velikim lokalnim izborima u Hong Kongu za mjesta u općinskim vijećima odaziv je iznosio 71 posto, pri čemu su demokrati osvojili oko 90 posto od 452 mjesta.

Dok neki promatrači upozoravaju da bi nizak odaziv mogao potkopati legitimitet novog parlamentarnog saziva, čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je u priopćenju kako oko 1,3 milijuna ubačenih glasačkih listića smatra “dokazom potpore unaprijeđenom izbornom sustavu”.

U dokumentu objavljenom u ponedjeljak, Kina je ustvrdila kako pruža kontinuiranu podršku Hong Kongu u razvoju njegova demokratskog sustava, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...