Najveći vulkan na svijetu šiklja lavu 60 metara u zrak. Vlasti: ‘Budite spremni na najgore’

Najveći vulkan na svijetu, Mauna Loa, na Havajima je u nedjelju nešto prije ponoći po lokalnom vremenu erumpirao i šokirao 200.000 stanovnika Dugog Otoka.

Počeo je izbacivati lavu i 60 metara u zrak, a čitav otok prekriven je gustim dimom i pepelom, prizorima kakvi su zadnji put za Maunu Lou viđeni 1984. godine, prije 38 godina.

Foto: Reuters

Vlasti su poručile stanovnicima i turistima da se drže podalje kratera sjeveroistočnog dijela vulkana, gdje su se razvile tri pukotine kroz koje prodire lava i za koje se procjenjuje da su duge oko tri kilometra, prenosi Daily Mail.

Iako lava još ne prijeti kućama, vlasti stanovnicima poručuju da se pripreme na najgori mogući scenarij i da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom. Više od trećine otočana žive zapadno u gradu Kaila-Kona s 23.000 ljudi i istočnom gradu Hilo s 45.000 stanovnika.

 

 

Znanstvenici se ipak nadaju kako će istjecanje lave biti ponovljeni scenarij iz erupcije 1984., kad je lava zbog svoje viskoznosti usporila tok.

Osim Maune Loe, još jedan vulkan počinje se buditi i na ruskom polutotoku Kamchatka. Vulkan Shiveluch dio je pacifičkog vatrenog prstena, a znanstvenici vjeruju kako će uskoro imati svoju prvu snažnu erupciju u posljednjih 15 godina, piše Reuters.

U nedjelju je eruptirao i Chaparrastique, vulkan u Salvadoru, koji je izbacio stjenje i pepeo u blizini kratera. Lokalne vlasti pripremaju 26 skloništa koja mogu primiti 10 tisuća ljudi, a na oprezu su trenutno tri regije.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

 

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Najveći vulkan na svijetu šiklja lavu 60 metara u zrak. Vlasti: ‘Budite spremni na najgore’

  1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Vaša iskustva i mišljenje ...