Nakon 40 godina za guvernera New Jerseya izabrali demokrata

Demokratski guverner New Jerseya Phil Murphy pobijedio je na izborima svog republikanskog izazivača Jacka Ciattarellija u neočekivano tijesnoj utrci, pokazali su u srijedu rezultati izbora održanih dan ranije.

Murphy (64) je postao prvi demokratski guverner u četiri desetljeća koji je ostvario reizbor u New Jerseyju, premda u toj saveznoj državi registriranih demokrata ima za milijun više nego republikanaca.

Još uvijek neslužbeni rezultati nakon prebrojanih više od 90 posto glasova pokazuju da je Murphy osvojio 50,03 posto glasova, prema 49,22 posto za Ciattarellija.

Murphy je u svom mandatu proveo velik zaokret nalijevo, s uvođenjem novog poreza za milijunaše, jačom kontrolom nošenja oružja, povećanjem minimalne plaće i plaćenog porodiljskog. Također se zauzimao za oštre mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa, što je bila glavna tema izborne kampanje.

Ciattarelli, koji je u predizbornim ispitivanjima zaostajao desetak postotnih bodova za Murphyjem, dobio je puno glasova zahvaljujući širokoj nepopularnosti agresivnih zahtjeva Murphyja da učenici nose maske u školama.

New Jersey posljednjih godina redovito glasa za demokrate, ali dobar rezultat republikanskog kandidata, kao i jučerašnja pobjeda republikanca Glenna Youngkina na izborima za guvernera Virginije, predstavljaju novu glavobolju za stranku predsjednika Joea Bidena uoči izbora za Kongres sljedeće godine.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...