Nakon 88 kilometara hodnje od Udbine do Knina, uručili su diplome polaznicima obuke

A čestitao im je i ministar obrane Mario Banožić.

Najboljim polaznikom 6. naraštaja proglašen je desetnik Matija Petrović koji je nagrađen samokresom HS, s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler i drugi, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na uspješno završenoj obuci polaznicima je čestitao general-pukovnik Šerić i zahvalio je instruktorima što su polaznike profesionalno i posvećeno vodili kroz zahtjevnu obuku.

„Završen je ciklus obuke kojim smo dobili još jednu generaciju vođa na nižim taktičkim razinama vođenja i zapovijedanja. To je prilika za podsjetiti se kako je vrhunski obučen i osposobljen vojnik, dočasnik i časnik najvažniji čimbenik razvoja sposobnosti Hrvatske vojske,” istaknuo je general Šerić

„Nametnite svoje stavove vašim zapovjednicima i ustrajte na tome, ne bojte se pogriješiti i prihvatiti rizik. Vaša zadaća je graditi uvjete u kojima će se prepoznati i stvarati nove vođe“, dodao je.

Zapovjednik ZOD-a brigadni general Ljubas polaznicima obuke čestitao je na odvažnosti i ustrajnosti te profesionalnosti pripadnika Središta naglasivši kako ono ima zadaću stvoriti kompetentne, odlučne, visokomotivirane vođe taktičke razine. Vođe s domoljubnim duhom i izgrađenim profesionalnim i etičkim osobnostima koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u provedbi zadaća.

“Čast je i teret nositi značku s imenom vukovarskog heroja pukovnika Marka Babića, a privilegija je crpiti inspiraciju iz njegovih herojskih djela, kao i iskustva branitelja iz Domovinskog rata. To su temelji na kojima gradimo budućnost”, poručio je polaznicima.

Instruktor nadnarednik Hrvoje Čavić, jedan od trojice koji su polaznike pratili na hodnji i ujedno polaznik prve pilot obuke, kazao je kako je ova hodnja važna jer predstavlja završni ispit.

“Svi polaznici ovdje dolaze dragovoljno i ovo im velika je čast i sve teškoće se zaborave”, kazao je.

Dvodnevna 34 satna hodnja 50 polaznika, među kojima je i pet žena, bila je vrhunac zahtjevne šest tjedana duge obuke koja je počela 25. travnja, a kojoj je pristupilo 60 polaznika. Novost u obuci su i sadržaji na situacijskom poligonu koje je ovaj naraštaj prvi koristio. Od 2019. do danas obuku je uspješno završilo 269 polaznika, stoji u priopćenju MORH-a.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...