NATO: ‘Ne vidimo znakove deeskalacije iz Moskve’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da zasad nema znakova deeskalcije iz Rusije i da ne vidi smanjenje ruskih vojnih snaga na ukrajinski granicama.

Kremlj je ranije u utorak objavio da je počeo povlačiti vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom i ponovno osudio zapadnu “histeriju” da Rusija planira invaziju na Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da pokreti ruskih snaga sami po sebi ne predstavljaju stvarnu deeskalaciju ako iza sebe ostavljaju opremu.

“Čak i ako Rusija povuče vojnike, ona često ostavlja opremu, što olakšava pregrupiranje snaga”, izjavio je glavni tajnik.

“Još nismo vidjeli znakove deeskalacije, sve je pripremljeno za napad. Rusija se treba prestati pripremati za rat i okrenuti se izgradnji mira”, istaknuo je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Upitan znači li to da u Moskvi ne govore istinu, Stoltenberg je rekao: “Dosad nismo vidjeli znakove deeskalacije. Nastavit ćemo pratiti što radi Rusija, znakovi koji dolaze iz Moskve da su voljni krenuti diplomatskim putem daje razloga za oprezni optimizam”.

Također je rekao da NATO nije primio nikakav odgovor iz Moskve na prijedloga Saveza za pregovore o sigurnosti.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...