Nazvao policiju i poručio: ‘Ubit ću premijera i njegove ministre’

Unatoč napadu na Markovu trgu 2020. Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam ni po jednoj osnovi – vjerskoj, ideološkoj ili nacionalnoj, nema značajnije uporište kao ni potporu u javnosti, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti. Međutim, SOA je detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka.

POGLEDAJTE VIDEO: Interventna policija ispred zgrade Vlade zbog prijetnji 

Navodi se to u godišnjem izvješću za 2022. Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), koja rusku agresiju na Ukrajinu izdvaja kao najznačajniji događaj koji bitno utječe na sve aspekte sigurnosne, političke, gospodarske i društvene situacije u Europi. U skladu s tim, Hrvatska je u travnju 2022. godine zatražila odlazak 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz Veleposlanstva Ruske Federacije.

Iz SOA-e dalje ističu da su u pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje “aktivni salafitski džihadistički paradžemati, u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, a vode ih karizmatični propovjednici”.

– Radi se o samostalnim napadačima, tzv. usamljenim vukovima, nepredvidljivog djelovanja, bez izravnih kontakata s terorističkim organizacijama, ali koji su inspirirani pozivima terorističkih organizacija na počinjenje terorističkog čina – navodi se u izvješću.

Kad je riječ o kibernetičkim napadima, SOA je potvrdila da je bilo 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj. Napadači su, stoji u izvješću, uglavnom povezani s ruskim obavještajnim službama. SOA se u izvješću osvrće i na događaje u susjednim zemljama, pa tako navode da političke prilike u BiH i dalje obilježava unutarnja politička nestabilnost, kao i nestabilnost na Kosovu te društveni rascjep u Crnoj Gori, u kojoj značajan dio političke moći zauzimaju stranke s protu-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom.

Ističu i da pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju “srpski svijet” kao koncept kroz koji će se širiti srpski politički, gospodarski i kulturno-vjerski utjecaj. SOA podsjeća da Srbija i dalje nije uvela nikakve sankcije Rusiji, a srbijansko javno mišljenje vrlo je proruski i protuzapadno nastrojeno.

Premijer Andrej Plenković komentirao je izvješće SOA-e i potvrdio da je njemu i članovima Vlade jučer upućena prijetnja.

– Postrojba interventne policije ispred Vlade jer je bila prijetnja tog tipa i meni i članovima Vlade, i to se događa stalno – rekao je Plenković. Navodno je, piše Telegram, muškarac nazvao policiju u Zagrebu i rekao da će ubiti premijera i ministre. Policija traga za osumnjičenim. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...