Neobičan razlog zbog kojeg vas pranje posuđa ‘na ruke’ može učiniti sretnijima i mirnijimaPranje posuđa može biti dobro ako se izvodi na svjestan način. Svjesnost se definira kao ‘obraćanje pažnje na poseban čin; namjerno, u sadašnjem trenutku’. 

POGLEDAJTE VIDEO:

– Da biste prali posuđe na pažljiv način, morate biti prisutni dok to radite, primjećujući toplinu vode na koži, miris deterdženta za pranje posuđa i osjećaj posuđa u ruci – kaže spisateljica Christine Schoenwald.

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Florida State u Tallahasseeju, pokazala je da svjesno pranje posuđa može biti terapeutsko i da ta aktivnost može povećati osjećaj dobrobiti i smanjiti osjećaj nervoze i tjeskobe.

U istraživanju je bio 51 volonter. Polovica je dobila zadatak pročitati odlomak koji se fokusirao na osjetilno iskustvo pranja posuđa, a ostali odlomak o pravilnim tehnikama pranja posuđa. Sudionici su usmeno i pismeno iznijeli svoje interpretacije čitanja, a zatim je svatko do njih oprao 19 već očišćenih posuda. 

Rezultati su pokazali da su oni koji su to radili svjesnije pokazali veće stanje svjesnosti, povećanje inspiracije i kreativnosti, smanjenje nervoze, a kontrolna skupina nije pokazala promjenu.

Pranje posuđa nije jedina aktivnost u kojoj možete vježbati svjesnost – svaki rutinski posao poput pranja rublja, usisavanja, grabljanja lišća može biti prilika, piše Your Tango.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...